ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ δέχεται επικρίσεις από τον Βαυαρό πρωθυπουργό

Η Μέρκελ δέχεται επικρίσεις από τον Βαυαρό πρωθυπουργό

Δριμεία κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ άσκησε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ δηλώνοντας πως η απόφασή της στις αρχές Σεπτεμβρίου να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εισέλθουν στη Γερμανία από την Ουγγαρία «ήταν ένα λάθος, το οποίο δεν πρέπει να επαναληφθεί».Ο ίδιος επέκρινε για μια ακόμη φορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική πρόκληση παγκόσμιας κλίμακας. Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί σκληρά και με σοβαρότητα και όχι να “τσαλαβουτά” στο πρόβλημα, και τελικά να φανεί ισάξια της μεγάλης της ευθύνης», τόνισε ο Ζέεχοφερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας επιτέθηκε στη Γαλλία, κατηγορώντας την ότι επιδεικνύει εγωιστική στάση. «Η Γαλλία δέχεται τόσους πρόσφυγες όσους δέχεται μια κομητεία στην περιοχή Άλγκεου. Αυτό δεν το κατανοούν πλέον οι άνθρωποι. Είναι εγωιστικό», είπε, προσθέτοντας ότι «όταν τα πράγματα δυσκολεύουν δεν υπάρχει πια αλληλεγγύη στην Ευρώπη».
«Θα αποτελούσε επιτυχία αν μια ομάδα πιο ισχυρών κρατών της ΕΕ έδινε το παράδειγμα και δεχόταν περισσότερους πρόσφυγες. Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλοι», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσεχής έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να προσφέρει 10 δισεκ. ευρώ για τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και για τις περιοχές όπου μαίνονται κρίσεις στη Μέση Ανατολή.

«Πρόκειται για μια σαφώς μεγαλύτερη πρόκληση από τη διάσωση του ευρώ», τόνισε ο Ζέεχοφερ.

Η ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων σημαίνει μια καταπάτηση των ευρωπαϊκών κανόνων και είναι απαράδεκτη, επέκρινε ο πρόεδρος του CSU. «Η υποδοχή των προσφύγων και οι διαδικασίες (για την εξέταση παροχής ασύλου) θα πρέπει να γίνονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν γίνεται οι πρόσφυγες να έρχονται στη χώρα μας εντελώς ανεξέλεγκτα και χωρίς να έχουν καταγραφεί», πρόσθεσε.

Ανέκρουσεν πρύμναν ο Ούγγρος πρωθυπουργός

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη, η χώρα μας θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί, είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Βάσει νόμου θα αναγκαστούμε να τις αποδεχτούμε», δήλωσε, ερωτηθείς για το σύστημα ποσοστώσεων, λέγοντας όμως πως η ανακοίνωση ενός τέτοιου συστήματος ποσοστώσεων είναι πρόσκληση να έρθουν όλοι στην Ευρώπη, ανέφερε ο Όρμπαν.

Σχετικές ειδήσεις