ΚΟΣΜΟΣ

Αβραμόπουλος: Ας βεβαιωθούμε ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Αβραμόπουλος: Ας βεβαιωθούμε ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας

H μετάθεση του προβλήματος από τη μία χώρα στην άλλη, τα τείχη και η βία δεν είναι λύσεις για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, τόνισε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη, μία μέρα μετά τις συμπλοκές αστυνομικών δυνάμεων και μεταναστών στα σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είχε συνομιλίες με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Σάντορ Πιντέρ και Πέτερ Σιγιάρτο υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμφωνεί με τα μέσα που χρησιμοποιεί η Ουγγαρία για την αντιμετώπιση του ζητήματος, τονίζοντας ότι είναι ηθική υποχρέωση της ΕΕ να βοηθήσει τους ανθρώπους που φεύγουν από τον τρόμο και τη βία και ζητούν προστασία.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η μετάθεση του προβλήματος των προσφύγων από τη μία χώρα στην άλλη δεν είναι λύση. Οι στιγμές αυτές θέτουν σε δοκιμασία την Ευρώπη μας. Και εξαρτάται από εμάς, συλλογικά να αποδείξουμε την ικανότητα προσαρμογής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ για να βοηθήσει την Ουγγαρία. Ακριβώς όπως θα κάναμε σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, τόνισε.

Η αλληλεγγύη είναι μία βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχετε γίνει μάρτυρες αυτής της αλληλεγγύης από πρώτο χέρι όταν, δύο φορές κατά τους τελευταίους μήνες, οι εταίροι σας κράτη - μέλη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας και σας απέστειλαν σκηνές και κουβέρτες για να ανταποκριθείτε στις επείγουσες ανάγκες, είπε ο Επίτροπος της ΕΕ.

Ξέρω ότι η Ουγγαρία δεν θεωρεί ότι είναι ανάμεσα στις χώρες πρώτης γραμμής και σέβομαι τη θέση σας. Ζητώ, ωστόσο, να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε κάποια ανακούφιση της πίεσης από την Ελλάδα και την Ιταλία, ανέφερε.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ουγγαρία με άλλα μέσα. Έχουμε ήδη διαθέσει περίπου 7.000.000 ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση για την Ουγγαρία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της ικανότητας υποδοχής των αιτούντων άσυλο. Αυτό προστίθεται στα 85 εκ. ευρώ που θα διατεθούν στην Ουγγαρία από τον προϋπολογισμό μας έως το 2020, διευκρίνισε.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και απευθυνόμενος στην ουγγρική ηγεσία είπε ότι: Εκπληρώνετε το δικό σας μέρος αυτού του έργου, το ξέρω. Επίσης ξέρετε ότι εμείς δεν συμφωνούμε πάντα με τα μέσα που χρησιμοποιούνται. Τα τείχη είναι προσωρινές λύσεις. Είδατε εσείς οι ίδιοι ότι αυτό χρησιμεύει μόνο για την εκτροπή των ροών ή την κλιμάκωση της έντασης. Η βία δεν είναι η λύση.

Ο Επίτροπος της ΕΕ είπε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη είναι Σύριοι. Είναι άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη από την προστασία μας. Αν φεύγεις από τη βία και τον τρόμο, δεν υπάρχει τείχος που δεν θα σκαρφαλώσεις, δεν υπάρχει θάλασσα που δεν θα διασχίσεις, τόνισε.

Πιστεύω ότι έχουμε την ηθική υποχρέωση να τους προσφέρουμε προστασία. Είναι καθήκον που συμπεριλαμβάνεται στη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι καθήκον θεμελιωμένο στις αρχές μας. Για μένα προσωπικά, αυτό είναι επίσης χριστιανικό καθήκον. Η έκκληση που θα ήθελα να σας κάνω είναι να συνεχίσετε να συνεργάζεστε μαζί μας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να βρούμε κοινές και βιώσιμες λύσεις, είπε ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που πρόκειται να επιλυθεί σύντομα.
Ας βεβαιωθούμε ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις