ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας (photos)

Εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας (photos)

Οι τουρκικές Αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στους δημοσιογράφους, αλλά η εθνική οδός προς την Ανδριανούπολη και τα τουρκικο-βουλγαρικά σύνορα έχει κατακλυστεί από πρόσφυγες οι οποίοι ζητούν να τους αφήσουν να περάσουν στην Ευρώπη.Η κίνηση Crossing No More διοργανώθηκε από ακτιβιστές στη Γερμανία και είχε καλέσει τους πρόσφυγες να συγκεντρωθούν στην Ανδριανούπολη και να πάψουν να περνούν με τις βάρκες των διακινητών. Οι εκατοντάδες πρόσφυγες που συγκεντρώθηκαν εγκλωβίστηκαν στην περιοχή με τα τουρκικά ΜΑΤ να τους κλείνουν το δρόμο.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν μετά από επέμβαση της Αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στο σταθμό των λεωφορείων της συνεχίζουν να βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες.

Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο απαγορεύθηκε και πάλι σε μια προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να εμποδίσει περισσότερους πρόσφυγες να φθάσουν πεζή στην Ανδριανούπολη.

Ήδη, είχαν ειδοποιηθεί οι κάτοχοι τουριστικών λεωφορείων και ταξί να μη μεταφέρουν πρόσφυγες γιατί θα θεωρηθούν διακινητές. Παρόλα αυτά μεγάλες ομάδες προσφύγων άρχισαν να κατευθύνονται προς τα τουρκο - βουλγαρικά σύνορα και κάποιοι από αυτούς κατασκήνωσαν τη νύχτα στο πλάι του δρόμου.

Έγιναν κάποιες μικροσυμπλοκές όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν αυτούς που θεωρούνται διοργανωτές της κίνησης.

Ήδη, ιδιώτες έχουν αρχίσει να βάζουν στα αυτοκίνητά τους πρόσφυγες και να προσφέρονται να τους μεταφέρουν μέχρι την Ανδριανούπολη, ειδικά τις γυναίκες και τα παιδιά. Κάποιες μητέρες αναφέρει το Dogan News φορτώνουν τα παιδιά τους στα βανάκια που προσφέρονται να κάνουν το ταξίδι μέχρι την Ανδριανούπολη και εκείνες ακολουθούν με τα πόδια.

mi

Παράλληλα, στη σελίδα της κίνησης Crossing No More στο facebook οι χρήστες απευθύνουν έκκληση σε όσους βρίσκονται στη Σμύρνη να μην μπουν στις βάρκες των διακινητών αφού το πέρασμα του Αιγαίου με αυτή την κακοκαιρία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Σήμερα η συνεδρίαση της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 κρατών μελών για να συζητήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επείγουσα μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων.

Η αρχική πρόταση αφορούσε σχέδιο μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων, το οποίο μετά τις τελευταίες εξελίξεις κρίνεται ανεπαρκές. Χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων».

Αύριο, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη μεταναστευτική κρίση.

Σχετικές ειδήσεις