ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Αραβία: Επιείκεια ζητά από τον βασιλιά ο πατέρας του 20χρονου που έχει καταδικαστεί σε θάνατο

Σ. Αραβία: Επιείκεια ζητά από τον βασιλιά ο πατέρας του 20χρονου που έχει καταδικαστεί σε θάνατο

O πατέρας ενός νεαρού σιίτη από τη Σαουδική Αραβία που έχει καταδικαστεί σε θάνατο και αναμένει την εκτέλεσή του απηύθυνε την Τετάρτη (23/9) έκκληση στον βασιλιά Σαλμάν να επιδείξει επιείκεια και να χαρίσει την ζωή στο γιο του.

«Ελπίζω ότι ο βασιλιάς δεν θα υπογράψει» τη διαταγή εκτέλεσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ αλ Νιμρ, ο πατέρας του Άλι, που συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2012, σε ηλικία 17 ετών, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε διαδήλωση κατά των αρχών.

Για την υπόθεση έχουν εκφράσει την ανησυχία τους οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πατέρας του 20χρονου προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τα μέλη της μειονότητας των σιιτών, που διαμένουν κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, στην περίπτωση που ο γιος του εκτελεστεί.

«Δεν το θέλουμε αυτό, δεν θέλουμε να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο νεαρός που έχει καταδικαστεί σε θάνατο είναι ο ανιψιός του σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ, ενός θρησκευόμενου σιίτη, που επίσης αναμένει την εκτέλεσή του αφού καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών.

Ο Νιμρ είναι μεταξύ των προσώπων που πρωτοστάτησαν στο κίνημα αμφισβήτησης που είχε συνταράξει το 2010 την επαρχία της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες.

Ο πατέρας του Άλι αλ Νιμρ έχει παραδεχθεί ότι ο γιος του είχε συμμετάσχει πριν από 4 χρόνια, την εποχή που ήταν μαθητής, στις διαδηλώσεις των σιιτών στην περιοχή του.

Επιβεβαιώνει ωστόσο ότι είναι αθώος για τις περισσότερες από τις κατηγορίες για τις οποίες έχει καταδικαστεί όπως εκείνη της ληστείας, της επίθεσης εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και της ρίψης μολότοφ.

Το Παρίσι κάλεσε εξάλλου τη Σαουδική Αραβία να μην προχωρήσει στην εκτέλεση του νεαρού σιίτη, με το επιχείρημα ότι όταν συνελήφθη ήταν ανήλικος.

«Η Γαλλία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση του Άλι αλ Νιμρ, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο παρά το γεγονός ότι ήταν ανήλικος την περίοδο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

«Καθώς είμαστε αντίθετοι στην επιβολή της θανατικής ποινής σε οποιαδήποτε περίσταση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ζητάμε την ακύρωση της εκτέλεσης».

Σχετικές ειδήσεις