ΚΟΣΜΟΣ

Σιωπηρή συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για την επίλυση του συριακού

Σιωπηρή συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για την επίλυση του συριακού

Η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση θέλει να βρει μια λύση στην κρίση στη Συρία. Υπάρχει σιωπηρή συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία για να καταλήξουν σε αυτή τη λύση, δήλωσε η σύμβουλος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, Μπουσάινα Σαάμπαν στη συριακή τηλεόραση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τώρα πως η Ρωσία έχει βαθιά γνώση της περιοχής και μια καλύτερη αποτίμηση της κατάστασης, είπε, τονίζοντας πως το διεθνές κλίμα κατευθύνεται προς τη χαλάρωση και προς την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Η Σαάμπαν έκανε λόγο για αλλαγή στις δυτικές θέσεις όσον αφορά τη διευθέτηση στη Συρία, όπου περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια άλλοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους αφότου ξέσπασε η σύγκρουση τον Μάρτιο του 2011.

Χθες ο γάλλος πρόεδρος Φρασνουά Ολάντ κάλεσε για μια νέα διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Συρία έπειτα από εκείνες του Ιουνίου του 2012 και του Φεβρουαρίου του 2014, τις λεγόμενες Γενεύη 1 και 2. Οι διασκέψεις αυτές απέτυχαν κυρίως λόγω των διαφωνιών για την παραμονή στην εξουσία του Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οποίο υποστηρίζουν με σθένος η Ρωσία και το Ιράν. Ο Ολάντ αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον με τον οποίο θα συζητήσει για την ανάγκη να ενισχυθεί η πολιτική διαδικασία στη Συρία. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε επίσης σήμερα να υπάρξει διάλογος με τον πρόεδρο Άσαντ.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ανέφερε σήμερα πως είναι πολύ νωρίς να γίνει λόγος για μια πιθανή συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ή για τα θέματα προς συζήτηση.

Σχετικές ειδήσεις