ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Άνοιξε ο δρόμος προς την Ευρώπη και για τους τελευταίους πρόσφυγες της Αδριανούπολης

Τουρκία: Άνοιξε ο δρόμος προς την Ευρώπη και για τους τελευταίους πρόσφυγες της Αδριανούπολης

Περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει πριν από περίπου δέκα ημέρες στην παραμεθόρια πόλη της Αδριανούπολης (Εντιρνέ), στη βορειοδυτική Τουρκία, με την ελπίδα να εισέλθουν στο έδαφος της Ελλάδας εγκατέλειψαν την πόλη σήμερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για την ανάσχεση των ροών τους.

Οι άνθρωποι αυτοί, στην πλειονότητά τους Σύροι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, προωθήθηκαν σε τουρκικές πόλεις της επιλογής τους επιβιβαζόμενοι σε λεωφορεία που ναύλωσαν οι τουρκικές αρχές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Επρόκειτο για την τελευταία ομάδα από τους συνολικά 2.000 πρόσφυγες που είχαν φθάσει στην Αδριανούπολη τις τελευταίες δέκα ημέρες ελπίζοντας να περάσουν στην Ελλάδα και είχαν βρεθεί αντιμέτωποι πολλές φορές με την αστυνομία που απαίτησε να σταματήσουν την προσπάθειά τους αυτή.

Μια ομάδα εξ αυτών πέρασε δύσκολες νύχτες το σαββατοκύριακο στο κράσπεδο ενός αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στην Ελλάδα, όπου κατευθύνονταν πριν τους σταματήσουν Τούρκοι αστυνομικοί περίπου 10 χιλιόμετρα πριν από τα σύνορα.

Περίπου 2,2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Τουρκία από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα τους. Μόνο μια μικρή μειονότητα (265.000) ζει σε καταυλισμούς, ενώ οι περισσότεροι έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες πόλεις, όπου ζουν κάνοντας μικροδουλειές ή επιδιδόμενοι σε επαιτεία.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες πολυάριθμοι πρόσφυγες που ήθελαν να εισέλθουν στην ΕΕ κατευθύνθηκαν στην Αδριανούπολη έπειτα από μια έκκληση που κυκλοφόρησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που τους καλούσε να αποφεύγουν την επικίνδυνη θαλάσσια οδό από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες να ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς και να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία, σε μια προσπάθεια να φρενάρουν τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών.

Σχετικές ειδήσεις