ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτα ίδρυσε κόμμα εναντίον της μετανάστευσης και μετά έφτιαξε εταιρία φιλοξενίας

Πρώτα ίδρυσε κόμμα εναντίον της μετανάστευσης και μετά έφτιαξε εταιρία φιλοξενίας

Παλιότερα είχε δημιουργήσει κόμμα εναντίον της μετανάστευσης στη Σουηδία. Τώρα όμως έχει μια εταιρία που παρέχει καταλύμματα στην κυβέρνηση προκειμένου να στεγάσει τους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα. Άλλο η δουλειά άλλο η ιδεολογία.Ο Μπερτ Κάρλσον ξεκίνησε ως σταρ της ποπ μουσικής, στη συνέχεια ίδρυσε δισκογραφική εταιρεία και μετά ένα πολιτικό κόμμα. Το κόμμα του ναι μεν διαλύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 90 αλλά ο ίδιος θα μείνει στην ιστορία για τη φράση που είχε πει σε πολιτικό του αντίπαλο και λίγο πολύ ευχόταν η κόρη του να μολυνθεί με AIDS από κάποιο μετανάστη.

Η εταιρεία του Κάρλσον, η Jokarjo είναι ο κύριος προμηθευτής της σουηδικής κυβέρνησης σε ότι αφορά στην φιλοξενία προσφύγων. «Είμαι ο καλύτερος στην Σουηδία στην επιχειρηματικότητα», λέει ο Κάρλον.

Ο Κάρλσον υποστηρίζει πως εντόπισε νωρίς την ανάγκη για στέγαση των μεταναστών και ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια να την παρέχει στην μισή τιμή από αυτή που πλήρωνε το κράτος εκείνη την περίοδο.

Η Σουηδία, μια χώρα μόλις 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων, δέχτηκε 81.000 πρόσφυγες τον περασμένο χρόνο και αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό αυτό το χρόνο. Η κυβέρνηση προορίζει 4,8 δισεκ. δολάρια για την μετανάστευση και την κοινωνική ενσωμάτωση, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του συνολικού προϋπολογισμού της Σουηδίας για το 2016.

Χωρίς άλλα διαθέσιμα διαμερίσματα για τους αιτούντες άσυλο, η σουηδική υπηρεσία μετανάστευσης πληρώνει εταιρείες για να τους στεγάσει σε κτίρια, όπως ξενοδοχεία και ξενώνες που δεν χρησιμοποιούνται.
Ο αναπτυσσόμενος επιχειρηματικός τομέας έχει προσελκύσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της χώρας, ανάμεσα τους και τους Wallenbergs, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές οικογένειες της Σουηδίας. Αλλά κανένας δεν έχει πάρει μεγαλύτερο κομμάτι του τομέα από όσο η εταιρεία του Κάρλσον Jokarjo, που έχει κοστίσει στην υπηρεσία μετανάστευσης 20,2 εκατομμύρια δολάρια για προσωρινή στέγαση φέτος έως τώρα, τρεις φορές παραπάνω όσο ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του.

Σχετικές ειδήσεις