ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Απόπειρα από στρατό και Αμερικανούς να ανακαταληφθεί η Κουντούζ

Αφγανιστάν: Απόπειρα από στρατό και Αμερικανούς να ανακαταληφθεί η Κουντούζ

Ο αφγανικός στρατός συγκρούστηκε σήμερα (29/09) με μαχητές των Ταλιμπάν στην Κουντούζ, καθώς οι δυνάμεις της Καμπούλ πραγματοποιούν αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν το κέντρο της πόλης του βορείου Αφγανιστάν, της πρώτης επαρχιακής πρωτεύουσας που πέφτει στα χέρια των ανταρτών μετά την ανατροπή του καθεστώτος τους πριν από 14 χρόνια.

Την ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός προχώρησε για πρώτη φορά σε αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ, υποστηρίζοντας τα αφγανικά στρατεύματα και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Η επιδρομή αυτή, τη φύση της οποίας δεν διευκρινίζει το ΝΑΤΟ, είχε στόχο την «εξάλειψη μιας απειλής», που δεν κατονομάζει η Συμμαχία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο μουλάς Aχταρ Μανσούρ, γιόρτασε την κατάληψη της Κουντούζ από τους ισλαμιστές μαχητές, λέγοντας σε ανακοίνωση ότι οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Η πτώση του κέντρου της Κουντούζ είναι μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση του προέδρου Ασράφ Γάνι, η οποία συμπληρώνει σήμερα ένα χρόνο στην εξουσία.

Το αφγανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες τη νύχτα είχαν καταφύγει στο αεροδρόμιο της πόλης, θα ανακαταλάβουν σύντομα την πόλη. «Νέες δυνάμεις έχουν φθάσει στην Κουντούζ και μια επιχείρηση έχει αρχίσει».

Τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας της επαρχίας και τη φυλακή της πόλης απ΄όπου εκατοντάδες κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από τους αντάρτες χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο στο αεροδρόμιο της Κουντούζ, σφοδρές μάχες μαίνονται και συνεχίζονται οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

«Σφοδρές μάχες είναι σε εξέλιξη. Νέα στρατεύματα έφθασαν. Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακαταλαμβάνουν τα περισσότερα από τα στρατηγικά σημεία της πόλης και υπάρχουν πυροβολισμοί σε πολλές περιοχές», δήλωσε ο Μάτιν Σαφράζ, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε μήνυμά του σήμερα ο Μανσούρ αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Καμπούλ πρέπει να παραδεχτεί την ήττα της.

«Οι κατακτήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της στήριξης του παντοδύναμου Αλλαχ και των θυσιών των μουτζαχεντίν (μαχητών).
Συνεπώς, οι αξιωματούχοι στην Καμπούλ πρέπει να παραδεχτούν την ήττα τους με θάρρος. Οι κάτοικοι της Κουντούζ δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τη ζωή και την περιουσία τους. Θα πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά, χωρίς να υπάρξουν εντάσεις».

Η πρώην κυβέρνηση των Ταλιμπάν είχε επιβάλει αυστηρό ισλαμικό νόμο πέρα σε όλο το Αφγανιστάν επί πέντε χρόνια πριν από την στρατιωτική επέμβαση το 2001 υπό τις ΗΠΑ, η οποία ανέτρεψε το καθεστώς τους.

Ο Μανσούρ έχει αναλάβει επίσημα την ηγεσία των Ταλιμπάν μετά την αποκάλυψη τον Ιούλιο ότι ο επί μακρόν ηγέτης τους μουλάς Μοχάμαντ Όμαρ είναι νεκρός.

Σχετικές ειδήσεις