ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Δύναμη 50 αεροσκαφών και έως 2.000 στρατιωτών βρίσκεται στη Συρία

Μόσχα: Δύναμη 50 αεροσκαφών και έως 2.000 στρατιωτών βρίσκεται στη Συρία

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν αναπτύξει πάνω από 50 αεροσκάφη και ελικόπτερα, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές και μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων στη Συρία, ανέφερε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα δίνει επίσημα στη δημοσιότητα στοιχεία για το μέγεθος της στρατιωτικής εμπλοκής της στη Συρία, στο λιμάνι Ταρτούς, όπου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού και επιμελητείας, και κυρίως στο αεροδρόμιο της Λαττάκειας, όπου κατασκεύασαν μια βάση. Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε χθες για πρώτη φορά αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Ένα δεύτερο κύμα βομβαρδισμών σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ανέφερε η Μόσχα.

«Η αεροπορική δύναμη η οποία πραγματοποιεί πλήγματα στη Συρία αποτελείται από 50 και πλέον αεροσκάφη και ελικόπτερα», ανέφερε ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας.
Ο ανώτερος Ρώσος αξιωματικός δεν διευκρίνισε τους τύπους των αεροσκαφών που έχουν αναπτυχθεί. «Η δύναμη αυτή αναπτύχθηκε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», διευκρίνισε.

Αμερικανικές πηγές είχαν αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα αεροσκάφη που έχουν αναπτυχθεί βρίσκονται 4 βομβαρδιστικά Σουχόι Su-34, 12 Su-25, 12 αεροσκάφη Su-24, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για να πλήττουν χερσαίους στόχους, 4 καταδιωκτικά Su-30 και περίπου 20 ελικόπτερα.

Εξάλλου για να καταστήσουν ασφαλή την ναυτική βάση στην Ταρτούς και την αεροπορική βάση κοντά στη Λαττάκεια, προπύργιο των δυνάμεων του Άσαντ στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει ένα «τάγμα πεζοναυτών με ενισχυμένα μέση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος δεν διευκρίνισε τον αριθμό των ανδρών του τάγματος. Κάθε τάγμα του ρωσικού στρατού αριθμεί τουλάχιστον 500 στρατιωτικούς. Ο ρωσικός Τύπος έχει αναφερθεί σε τουλάχιστον 1.700 άνδρες, ενώ οι Αμερικανοί υπολογίζουν το σύνολο της ρωσικής δύναμης, περιλαμβανομένων και των ανδρών της ρωσικής ΠΑ (πιλότοι, μηχανικοί, προσωπικό υποστήριξης) σε σχεδόν 2.000 άνδρες.

Πέραν των πεζοναυτών, η ρωσική στρατιωτική αποστολή έχει εναλλασσόμενες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και αλεξιπτωτιστές οι οποίοι έχουν τη βάση τους στο Νοβοροσίσκ, στη νότια Ρωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας.

Η Μόσχα εξάλλου γνωστοποίησε το όνομα του Ρώσου στρατιωτικού —πρόκειται για τον στρατηγό Σεργκέι Κουραλένκο— ο οποίος εστάλη στη Βαγδάτη για να ενταχθεί στο κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών στρατιωτικού ενδιαφέροντος που δημιούργησαν η Ρωσία, το Ιράκ και το Ιράν. Από αυτόν τον αξιωματικό οι Αμερικανοί θα μπορούν να λαμβάνουν τις πληροφορίες που επιθυμούν για τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία.