ΚΟΣΜΟΣ

Bild: Φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης η Μέρκελ

Bild: Φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης η Μέρκελ

Στην εκτίμηση ότι η Άνγκελα Μέρκελ συγκαταλέγεται στα μεγάλα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης που θα απονεμηθεί την επόμενη Παρασκευή (09/10), για τον ρόλο της στην προσφυγική κρίση και την κρίση στην Ουκρανία, προέβη η γερμανική εφημερίδα Bild.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει καλές πιθανότητες να λάβει το Νόμπελ Ειρήνης», σημειώνει η εφημερίδα με σχετικό άρθρο στο πρωτοσέλιδό της.

Την Πέμπτη (01/10), εξάλλου, ο Κρίστιαν Μπεργκ Χάρπβικεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη (Prio) του Όσλο και ένας από τους ειδικούς που συμβουλεύεται η επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης, είχε προβλέψει τη νίκη της Μέρκελ, αν και σπάνια έχουν επιβεβαιωθεί οι εκτιμήσεις του.

«Η Άνγκελα Μέρκελ θα τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή κρίση με τους πρόσφυγες - ή μάλλον θα έπρεπε να πούμε η παγκόσμια κρίση με τους πρόσφυγες διότι εκτυλίσσεται μια εξίσου δραματική προσφυγική κρίση σε μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ασίας — θα τραβήξει την προσοχή της επιτροπής Νόμπελ φέτος. Η Μέρκελ είναι αυτή που ανέλαβε ηγετικό ρόλο αναφορικά με το θέμα στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ηθικό καθήκον να υποδεχθεί τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη φέτος και άνοιξε τις πόρτες της χώρας της.

Παράλληλα η Μέρκελ είναι μία από τους πρωτεργάτες των συμφωνιών του Μινσκ στις αρχές του 2015, οι οποίες οδήγησαν σε κατάπαυση πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Σχετικές ειδήσεις