ΚΟΣΜΟΣ

Δύο άνδρες οι υπεύθυνοι για το μακελειό στην Τουρκία

Δύο άνδρες οι υπεύθυνοι για το μακελειό στην Τουρκία

Δύο άνδρες ήταν οι βομβιστές αυτοκτονίας που έκαναν τη διπλή επίθεση το Σάββατο στην Άγκυρα, όπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο. Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 97. Πάνω από 40 άτομα βρίσκονται στην εντατική και χαροπαλεύουν ενώ τουλάχιστον άλλοι 200 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αρχικά είχε μεταδοθεί πως οι δράστες της επίθεσης αυτοκτονίας ήταν ένας άνδρας και μια γυναίκα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Αχμέτ Νταβούτογλου, έχουν αναγνωριστεί τα πτώματα 92 θυμάτων και διενεργούνται εξετάσεις για να αναγνωριστούν και οι άλλες πέντε.

Την ίδια στιγμή το φιλο-κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με ανακοίνωσή του ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε 128. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η ISIS (Ισλαμικό Κράτος), αν και η οργάνωση προς το παρόν δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Κανονικά οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία

Η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών την 1η Νοεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος. «Η αναβολή των εκλογών λόγω της επίθεσης δεν συζητείται καθόλου, ούτε ως πιθανότητα. Οι εκλογές θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο», είπε.
«Λόγω των αυξημένων κινδύνων, τα μέτρα ασφαλείας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, που είχαν ήδη ενισχυθεί, θα ενταθούν κι άλλο. Οι εκλογές θα γίνουν με ασφαλή τρόπο», διαβεβαίωσε.

Ομερτά στα τουρκικά ΜΜΕ

Μετά από εντολή της κυβέρνησης, τα ΜΜΕ στην Τουρκία εμποδίστηκαν από το να μεταδώσουν εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας, με τη δικαιολογία ότι θα δημιουργηθεί περαιτέρω πανικός στη χώρα. Προκειμένου να συμμορφωθούν απειλήθηκαν και με κλείσιμο. Χρήστες των social media αναφέρουν ότι η σύνδεση με το Διαδίκτυο διακόπτεται συνεχώς. Δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση κλείνει τα δίκτυα πληροφόρησης με στόχο να μην περνάνε οι εικόνες χάους στη χώρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Πάντως μετά την επίθεση και παρά τις απαγορεύσεις χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών και να διαμαρτυρηθούν. Στις διαδηλώσεις οι συμμετέχοντες ζητούσαν την παραίτηση Ερντογάν.

Σχετικές ειδήσεις