ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Ιερουσαλήμ: Μαχαιρώνουν πεζούς σε στάσεις - Νέες φονικές επιθέσεις (videos)

Τρόμος στην Ιερουσαλήμ: Μαχαιρώνουν πεζούς σε στάσεις - Νέες φονικές επιθέσεις (videos)

Κανείς δεν μοιάζει ικανός να ανακόψει την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι βιαιοπραγίες των οποίων σκορπούν τον τρόμο στην Ιερουσαλήμ.

Δεκάδες επιθέσεις σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο ήμερα (13/10) γράφτηκε η πιο αιματοβαμμένη σελίδα με το θάνατο τριών Ισραηλινών σε δύο επιθέσεις.

Για πρώτη φορά, Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εντός ενός λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άνθρωποι, σε μια πόλη όπου οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τις Ιντιφάντες του 1987 και του 2000, όταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς γίνονταν συχνά στόχος.

israil3

Η ένταση παραμένει στα ύψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όπου οι Παλαιστίνιοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια «ημέρα οργής», ενώ νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ εκατοντάδων νεαρών που πέταγαν πέτρες και Ισραηλινών αστυνομικών στο Μπετ Ελ, κοντά στη Ραμάλα, την Καλαντίγια και τη Βηθλεέμ.

Ένας μάλιστα Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στα επεισόδια, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 1000 άνθρωποι εκσφενδόνισαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον ενός σημείου ελέγχου στο Ερέζ.

Εννέα δε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών την Παρασκευή και το Σάββατο κατά τη διάρκεια ταραχών.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σήμερα από σφαίρες των Ισραηλινών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης των Παλαιστινίων.

Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκλήθηκε επίσης εκτάκτως σήμερα. Αναμενόταν να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο που επιβάλλει τον αποκλεισμό των συνοικιών των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε εξάλλου ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της και θα αποφασίσει τη λήψη ισχυρών μέτρων απέναντι στην κλιμάκωση των βίαιων ταραχών με τους Παλαιστίνιους».

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα θεωρήσει υπεύθυνο τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση. Τον κάλεσε επίσης να φροντίσει ώστε να σταματήσει η «υποκίνηση μίσους» ενάντια στους Ισραηλινούς από την παλαιστινιακή πλευρά.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να αποκαταστήσουμε την ηρεμία», είπε και συνέχισε: «Η ισραηλινή κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα τα ισχυρά συμπληρωματικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν».

Απευθυνόμενος δε στον πρόεδρο Αμπάς, ο Νετανιάχου υπογράμμισε: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης λόγω της υποκίνησης στο μίσος, θα φέρετε την ευθύνη».

«Δεν υπάρχει μυστική συνταγή»

Οι ισραηλινές και οι παλαιστινιακές αρχές μοιάζουν ανήμπορες να ανακόψουν την ορμή ενός κινήματος νεαρών που φαίνεται πως έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και το οποίο κάθε θάνατος ενός Παλαιστινίου δείχνει να ενδυναμώνει.

Πρόκειται για μια γενιά Παλαιστινίων που γεννήθηκε με μοναδικό ορίζοντα το τείχος του διαχωρισμού που περικλείει τη Δυτική Όχθη.

«Δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή. Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων Ιντιφάντων χρειάστηκαν να περάσουν ημέρες, εβδομάδες ακόμα και χρόνια για να το καταφέρουμε. Ελπίζω ότι αυτήν την φορά αυτό θα επιτευχθεί συντομότερα», είπε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή διοίκηση περιορίζεται στο να ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απαιτώντας εξηγήσεις σχετικά με τις συνθήκες κατά τις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τους φερόμενους δράστες επιθέσεων, εξομοιώνοντάς τες με «εξωδικαστικές εκτελέσεις».

«Δύο από τους τρεις Παλαιστίνιους που διέπραξαν τις επιθέσεις της Τρίτης σκοτώθηκαν και άλλος ένας έχει τραυματιστεί από σφαίρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Ηλικίας περίπου 20 ετών, οι δύο από τους τρεις, προέρχονταν από τη συνοικία Τζαμπάλ Μουκάμπαρ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανέφερε η αστυνομία.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, δύο Παλαιστίνιοι, ο ένας οπλισμένος με ένα πιστόλι, ο άλλος με δύο μαχαίρια έσπειραν τον τρόμο σε λεωφορείο της γραμμής 78 στην εβραϊκή συνοικία Αρμόν Χανατζίβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είπε ο Ρόζενφελντ που έκανε λόγο για 2 νεκρούς, ανάμεσά τους έναν άνδρα ηλικίας 60 ετών.

Άλλοι τρεις επιβάτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους τραυματιοφορείς. Ο ένας εκ των δύο δραστών έχασε επίσης την ζωή του, ενώ ο δεύτερος έχει τραυματιστεί από τις σφαίρες αστυνομικών.

«Άκουσα 20 ή 30 πυροβολισμούς να πέφτουν μεταξύ αστυνομίας και τρομοκρατών» περιέγραψε ένας περαστικός.

Λίγα λεπτά αργότερα, ένας Παλαιστίνιος έπεσε με το αυτοκίνητό του σε μια ομάδα πολιτών που περίμενε σε μια στάση λεωφορείου σε μια συνοικία στη Δυτική Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας ελαφρά άλλον ένα.

Σε βίντεο που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας και έχουν ευρέως κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο διακρίνεται ο οδηγός να βγαίνει από το όχημά του και να μαχαιρώνει τουλάχιστον έναν άνθρωπο, προτού δεχθεί τα πυρά αστυνομικών και τραυματιστεί, σύμφωνα με την αστυνομία.

Συνολικά, 10 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις δύο επιθέσεις, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς χαιρέτισε «τις επιχειρήσεις των ηρώων» και διακρίνει ενδείξεις ότι η «Ιντιφάντα κλιμακώνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Σάμι Άμπου Ζούχρι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ένας Παλαιστίνιος είχε τραυματίσει 4 ανθρώπους στη Ραανάνα, στο βόρειο Τελ Αβίβ, σε μια επίθεση με μαχαίρι, ο δράστης της οποίας αφοπλίστηκε από τις αρχές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στα επεισόδια βίας, που συνταράσσουν τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ εδώ και μήνες και τα οποία κλιμακώθηκαν μετά τη δολοφονία δύο εποίκων την 1η Οκτωβρίου στη Δυτική Όχθη έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 30 Παλαιστίνιοι και 7 Ισραηλινοί.

Σχετικές ειδήσεις