ΚΟΣΜΟΣ

Eγκληματίες του Άσαντ περνάνε σαν πρόσφυγες στην Ευρώπη

Eγκληματίες του Άσαντ περνάνε σαν πρόσφυγες στην Ευρώπη

Υπάρχουν σήμερα εγκληματίες πολέμου που βρίσκουν καταφύγιο στη Γαλλία και στην Ευρώπη, δήλωσε πρόσφατα ενώπιον των Γάλλων βουλευτών ο Ζίαντ Αλ Ίσα, ένας Γάλλος γιατρός συριακής καταγωγής που εκπροσωπεί την Ένωση Οργανώσεων Βοήθειας και Περίθαλψης στη Συρία (UOSSM).

Η υπόθεση κάποιοι σαμπίχα, δηλαδή μέλη των πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στον Άσαντ, να αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη προκαλεί ανατριχίλα στους Σύρους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την κυβέρνηση Άσαντ, η οποία ευθύνεται για σχεδόν το 80% από τους 250.000 θανάτους της συριακής σύγκρουσης, η οποία άρχισε το 2011, σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι σαμπίχα κατηγορούνται για αναρίθμητες ωμότητες σε βάρος πολιτών στη Συρία για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι είναι διαφωνούντες.

Σχεδόν 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζεται ότι έφτασαν φέτος στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, οι μισοί εκ των οποίων είναι Σύροι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Από αυτούς πολλοί έρχονται απευθείας από την Συρία (κι όχι από καταυλισμούς προσφύγων στις γειτονικές χώρες) και κυρίως ζώνες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Μια σελίδα στο Facebook, με τίτλο στα αραβικά Eγκληματίες, όχι Πρόσφυγες! αφιερώνεται απόλυτα στο έργο αυτό. Δημιουργοί της είναι Σύροι που έχουν εξοργιστεί από την άφιξη βασανιστών στην Ευρώπη. Εκεί καταγράφονται και δημοσιεύονται φωτογραφίες δεκάδων Σύρων φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλάκων ή Ιρακινών σιιτών εθελοντών που έχουν πολεμήσει στη Συρία.

Αυτούς τους βλέπουμε να ποζάρουν με όπλα στα χέρια στη γραμμή του μετώπου, μπροστά από φωτογραφίες του Άσαντ ή με το πόδι τους πάνω σε πτώματα. Μετά τους βλέπουμε στη νέα τους ζωή στην Ευρώπη: χαμογελαστούς με μαγιό σε μια πισίνα, να κάθονται στην αυλή ενός καφέ, ή με το τουριστικό σακίδιο στην πλάτη στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο. Οι φωτογραφίες αυτές δεν έχουν καμία αποδεικτική αξία, αλλά η αντίθεση που δείχνουν είναι συγκλονιστική.

Πήραμε την πρωτοβουλία αυτή έπειτα από μαρτυρίες Σύρων προσφύγων, οι οποίοι έκπληκτοι διασταυρώθηκαν και αναγνώρισαν, στην καρδιά της Ευρώπης, τα πρόσωπα μερικών εκ των δήμιων τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κουτάιμπα Γιασίν, ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της σελίδας στο Facebook.

Δρούμε και συλλέγουμε μαρτυρίες για να τους ξεσκεπάσουμε, προσθέτει ο Γιασίν, ο οποίος τους υπολογίζει "σε σχεδόν 500" σήμερα, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη, τη Γερμανία, την Αυστρία, αλλά και τη Γαλλία.

Σχετικές ειδήσεις