ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Μέχρι τις 4 το πρωί διαπραγματευόμασταν με την Τουρκία

Γιούνκερ: Μέχρι τις 4 το πρωί διαπραγματευόμασταν με την Τουρκία

Μέχρι πρωίας διαπραγματεύονταν με την Τουρκία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν και υπάρχει καλή πιθανότητα επιτυχίας, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ συμπλήρωσε πως αναμένεται να ενημερωθεί αναλυτικά για την πρόοδο των συζητήσεων με την Τουρκία από τους απεσταλμένους της Επιτροπής μέσα στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ενημερώσει και ο ίδιος τους Ευρωπαίους ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα με βασικό θέμα το προσφυγικό. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι οριστικό, ωστόσο οι συζητήσεις πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στις γείτονες της Συρίας χώρες

Η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει να μιλήσει στις χώρες μέλη της προκειμένου να αποζημιώσουν τις γειτονικές προς τη Συρία χώρες για το σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που επωμίζονται λόγω της φιλοξενίας προσφύγων για μακρές περιόδους, δήλωσε σήμερα στη Γενεύη αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το κόστος είναι πράγματι αρκετά σημαντικό για χώρες όπως η Ιορδανία, για τον Λίβανο και για την Τουρκία, και ορισμένοι υπολογισμοί το τοποθετούν περίπου στο 1,1-1,4% του ΑΕΠ, δήλωσε ο Κόλιν Μπρους, υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνέντευξη Τύπου.

Αναγνωρίζουμε πως για πολλές από αυτές τις χώρες υπάρχει ένα κόστος που συνδέεται με τη φιλοξενία προσφύγων και χρειάζεται να αποζημιωθούν, είπε.

Σχετικές ειδήσεις