ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Τουρκία

Επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Τουρκία

Στην Τουρκία βρίσκεται, από χθες, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, ενω μίλησε στο διεθνές φόρουμ μετανάστευσης και ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Αβραμόπουλος, σε συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών Φ.Σινιρλίογλου, τον υπουργό Εσωτερικών Σελαμί Αλτινόκ και τη βοηθό υπουργό των ΗΠΑ για τα ζητήματα της Μετανάστευσης Αν Κλερ Ρίτσαρντ, συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην στην προσφυγικής κρίσης, αλλά και θέματα ασφάλειας. Σήμερα, θα έχει συνάντηση στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο (Παρασκευή) θα βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών και υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Στην έναρξη της ομιλίας του, στο διεθνές φόρουμ μετανάστευσης και ανάπτυξης, ο Ευρωπαίος επίτροπος, εξέφρασε, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαίων πολιτών, τη θλίψη για την απώλεια της ζωής των αθώων θυμάτων, στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα, καθώς και τη συμπαράσταση προς τις οικογένειές τους και τη Τουρκία.
«Η Ευρώπη στέκεται δίπλα στη Τουρκία, στον κοινό μας αγώνα εναντίον όσων έχουν κηρύξει ένα βάρβαρο πόλεμο, έναν πόλεμο μίσους εναντίον της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων αξιών. Η Τουρκία ενάντια στον πόλεμο για την τρομοκρατία δεν είναι μόνη της. Ο ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος στέκεται δίπλα της. Πρέπει να ενώσουμε και να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε να υπερασπιστούμε τις αξίες και τους πολίτες μας. Η τρομοκρατία δεν θα κυριαρχήσει στο τέλος. Η ελευθερία της δημοκρατίας θα νικήσει» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Έκανε λόγο για «μια προσφυγική κρίση πρωτοφανούς κλίμακας» και σημείωσε ότι «πάνω από 60 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί δια της βίας», αριθμός, όπως επισήμανε, «που αντιστοιχεί στον πληθυσμό της Γαλλίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου». Πρόκειται, τόνισε, «για μία παγκόσμια κρίση και αντιμετωπίζουμε όλοι τις ίδιες προκλήσεις: από την προσπάθεια διάσωσης ανθρωπίνων ζωών και την εξασφάλιση της προστασίας τους, μέχρι τη μάχη κατά των λαθρεμπόρων, της παράτυπης μετανάστευσης και τις γενεσιουργούς αίτιες της».

Αναγνώρισε την «τεράστια ανθρωπιστική προσπάθεια που τελείται από τις τουρκικές αρχές», σε μία χώρα που φιλοξενεί πάνω από 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, τόνισε ότι «πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές κρίσεις, ακριβώς ως "κρίσεις", ελπίζοντας ότι θα είναι προσωρινές και βραχύβιες», πρόσθεσε ωστόσο ότι «η πραγματικότητα μάς διδάσκει ότι χρειάζεται να σκεφτόμαστε και να δρούμε με ένα αρκετά πιο ολιστικό τρόπο και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να πράξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό υπήρξε η πολιτική της προτεραιότητα από την αρχή».

Σχετικές ειδήσεις