ΚΟΣΜΟΣ

Η επικεφαλής του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος θέλει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ

Η επικεφαλής του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος θέλει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ

Τη διαβεβαίωση ότι το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, θα κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση , έδωσε ηΝίκολα Στέρτζον,πρώτη υπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του δεύτερου σε εθνικό επίπεδο αντιπολιτευτικού κόμματος, μετά το Εργατικό Κόμμα.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να παίζει απερίσκεπτα με τη θέση μας στην Ευρώπη, αλλά να είστε βέβαιοι ότι το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα θα κάνει εκστρατεία ώστε η Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε η ηγέτις του SNP.

Η Νίκολα Στέρτζον κατηγόρησε τον βρετανό πρωθυπουργό για έλλειψη πυγμής, «αφού υποχωρεί απέναντι στους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του, αλλά και δεν είναι σε θέση να αρθρώσει με σαφήνεια τι ακριβώς θέλει να επαναδιαπραγματευθεί» με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ντέιβιτν Κάμερον έχει δεσμευθεί να οργανώσει πριν από το τέλος του 2017 δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή μη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει δώσει τη διαβεβαίωση ότι μέχρι τότε θα έχει επιδιώξει της επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων θεμάτων με την ΕΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προσδιορίσει ποια θα είναι τα θέματα αυτά.

Το SNP έχει ανακοινώσει ότι σε περίπτωση ψήφου υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, και με δεδομένο ότι η Σκωτία θα ψηφίσει υπέρ του στάτους κβο, η διενέργεια νέου δημοψηφίσματος στη Σκωτία με το ερώτημα της ανεξαρτησίας θα ήταν αναπόφευκτη.

Μιλώντας ενώπιον 3.500 συνέδρων και καταχεικροτούμενη, η Νίκολα Στέρτζον, τάχθηκε επίσης κατά μίας βρετανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

«Δεν έχουμε ανάγκη από άλλες βόμβες, αλλά από μία νέα διπλωματική πρωτοβουλία υπό τον ΟΗΕ για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης στη σύρραξη», είπε.

Σχετικές ειδήσεις