ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο Ερυθραίος που δέχθηκε κατά λάθος πυρά Ισραηλινών αστυνομικών

Νεκρός ο Ερυθραίος που δέχθηκε κατά λάθος πυρά Ισραηλινών αστυνομικών

Ένας Ερυθραίος υπέκυψε στα τραύματά του στο Ισραήλ, μετά τα πυρά που δέχθηκε από άνδρα των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας ο οποίος νόμιζε κατά λάθος ότι ο Ερυθραίος ήταν δράστης μιας επίθεσης χθες, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Ο Ερυθραίος αυτός βρισκόταν μέσα στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Μπερσέμπα, πόλης του νοτίου Ισραήλ, όταν ένας Άραβας πολίτης του Ισραήλ που έφερε μαχαίρι και πυροβόλο σκότωσε χθες έναν 19χρονο ισραηλινό στρατιώτη και τραυμάτισε δέκα ακόμη ανθρώπους. Ο δράστης πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν έναν άνδρα των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας ν' ανοίγει πυρ εναντίον ενός άλλου άνδρα, πιθανόν του Ερυθραίου. Ένα βίντεο, που όπως φαίνεται τραβήχτηκε αφού είχε πέσει νεκρός ο πραγματικός δράστης της επίθεσης, αλλά πριν πυροβοληθεί ο Ερυθραίος, δείχνει επίσης να έχει συγκεντρωθεί πλήθος γύρω από τους τραυματίες και άνδρες --που νόμισαν από λάθος ότι ο Ερυθραίος ήταν ο δεύτερος δράστης της επίθεσης, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης-- να τον ξυλοκοπούν, δίνοντάς του κλωτσιές, μια από τις οποίες ήταν πολύ δυνατή και τον χτύπησε στο κεφάλι.

Ο δράστης της επίθεσης ταυτοποιήθηκε σήμερα από την αστυνομία. Πρόκειται για τον Άραβα πολίτη του Ισραήλ Μοχάμαντ Χαλίλ Ούκμπι, 21 ετών, από τα περίχωρα της Μπερσέμπα.

Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ (17,5% του πληθυσμού) είναι οι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στο Ισραήλ μετά το 1948 και αλληλέγγυοι προς τους Παλαιστίνιους.

Η Δυτική Όχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η παλαιστινιακή πλευρά της πόλης που κατελήφθη και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ, μαστίζονται εδώ και δυόμισι εβδομάδες από κλιμάκωση της βίας που εγείρει φόβους για μια νέα ιντιφάντα.

Τα βίαια επεισόδια έφθασαν μέχρι την καρδιά του Ισραήλ. Χαρακτηριστικό τους είναι η αύξηση των επιθέσεων με μαχαίρι εναντίον Ισραηλινών και εβραίων, κυρίως από Παλαιστίνιους που έχουν αγανακτήσει από την κατοχή.

Σχετικές ειδήσεις