ΚΟΣΜΟΣ

Η Σλοβενία ζητά επισήμως βοήθεια από την Ε.Ε. για τη διαχείριση του προσφυγικού

Η Σλοβενία ζητά επισήμως βοήθεια από την Ε.Ε. για τη διαχείριση του προσφυγικού

Ήδη, πάνω από 11.000 άνθρωποι βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Σλοβενία. Νωρίτερα σήμερα οι πρόσφυγες έβαλαν φωτιά στις σκηνές τους, ζητώντας να τους αφήσουν να φύγουν προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπη.

Η σλοβενική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας με 20 λεωφορεία έφθασαν στο Πάραντιζ από την Κροατία περίπου 1000 πρόσφυγες, χωρίς να προηγηθεί κάποια ενημέρωση. Η Σλοβενία θα υποβάλει σήμερα επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποστολή προσωπικού και εξοπλισμού, ώστε να βοηθηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας και οικονομικής βοήθειας που προστατεύουν τα σύνορα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, ο οποίος είχε χθες στις Βρυξέλλες συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Σλοβενία θα λάβει βοήθεια από την Ένωση. Η Σλοβενία, η οποία είναι αντιμέτωπη με μαζική άφιξη προσφύγων από την Κροατία, από τότε που η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα έδωσε ευρύτερες εξουσίες στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας τόνισε ότι η χώρα θα συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις και τις αστυνομικές δυνάμεις των γειτονικών χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία με την Κροατία δεν είναι ιδανική.

Εκτακτη σύνοδος συγκάλεσε ο Γιούνκερ

Με τους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης αναμένεται να συναντηθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε έκτακτη σύσκεψη που κάλεσε ο ίδιος. Η συνάντηση ορίστηκε για την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Η προσφυγική ροή παραμένει αμετάβλητα υψηλή και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στις ουδέτερες ζώνες μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, ειδικά μετά το κλείσιμο των συνόρων των Ουγγαρίας.

Σχετικές ειδήσεις