ΚΟΣΜΟΣ

Νότιος Αφρική: Συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών-αστυνομίας έξω από το κοινοβούλιο

Νότιος Αφρική: Συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών-αστυνομίας έξω από το κοινοβούλιο

Εκατοντάδες φοιτητές συγκρούστηκαν σήμερα με τις νοτιοαφρικανικές δυνάμεις ασφαλείας, όταν επιχείρησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο της χώρας, στο Κέιπ Τάουν, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Νχλάνχλα Νένε παρουσίαζε τον προϋπολογισμό.

Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης καθώς οι φοιτητές μπήκαν στον περίβολο του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε.

Εδώ και πολλές ημέρες χιλιάδες φοιτητές απ' όλη τη χώρα διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των διδάκτρων από την επόμενη σχολική χρονιά.

Παρά το χάος απ' έξω, μέσα στην αίθουσα, ο υπουργός Νένε παρέμεινε ψύχραιμος και συνέχισε κανονικά την ομιλία του, δίνοντας μια αρνητική εικόνα για τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής.

Η ομιλία πάντως καθυστέρησε για 45 λεπτά καθώς βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας (EFF) κατέθεταν αλλεπάλληλα ερωτήματα στο προεδρείο για διαδικαστικά θέματα και ισχυρίζονταν ότι η ανάγνωση του προϋπολογισμού θα πρέπει να αναβληθεί εξαιτίας των φοιτητικών διαδηλώσεων. Ακολούθησε συμπλοκή, όταν οι φρουροί ασφαλείας του κοινοβουλίου κλήθηκαν να απομακρύνουν δια της βίας τα μέλη του EFF από την αίθουσα.

Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων υποστηρίζουν ότι η αύξηση των διδάκτρων --κατά 11% σε ορισμένες περιπτώσεις-- ήταν αναγκαία και ζητούν από την κυβέρνηση να τους εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Σχετικές ειδήσεις