ΚΟΣΜΟΣ

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για φρικιαστικά βασανιστήρια του ΙΚ στους ομήρους του (videos)

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για φρικιαστικά βασανιστήρια του ΙΚ στους ομήρους του (videos)

Στη δημοσιότητα, βίντεο στο οποίο πρώην όμηροι του Ισλαμικού Κράτους που απελευθερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σε μια επιχείρηση των αμερικανικών και των κουρδικών δυνάμεων, αποκαλύπτουν τα ασύλληπτα βασανιστήρια που υπέστησαν στα χέρια των τζιχαντιστών, έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η επιχείρηση που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη από τις κουρδικές και τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις οδήγησε στην απελευθέρωση περίπου 70 αιχμαλώτων που κρατούνταν κοντά στην πόλη Χαουίτζα, στο βόρειο Ιράκ, ενώ κατά τη διάρκειά της, σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Στο βίντεο εμφανίζονται πολλοί πρώην όμηροι να ανταλλάσσουν χειραψία με τους Κούρδους μαχητές, μπροστά από ένα μεγάλο πορτρέτο του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί. Ορισμένοι αναφέρονται στον εφιάλτη που έζησαν στις φυλακές των τζιχαντιστών.

«Μας έβαζαν στο κεφάλι πλαστικές σακούλες και, όταν χάναμε τις αισθήσεις μας από ασφυξία, μας έκαναν ηλεκτροσόκ», εκμυστηρεύτηκε ο Μοχάμεντ Χάσαν Αμπντάλα, ο οποίος υποστηρίζει ότι φυλακίστηκε επειδή ήταν αστυνομικός.

Σύμφωνα μάλιστα με τους πρώην ομήρους, οι τζιχαντιστές εκτελούσαν κρατούμενους σχεδόν σε καθημερινή βάση, μέσα στη φυλακή. «Το Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) έσφαξε τον αδελφό μου, που ήταν αξιωματικός και μου έδωσαν το αποκεφαλισμένο σώμα του», ανέφερε ο αστυνομικός Σάαντ Φάρατζ.

Από την πλευρά του, ο Άχμαντ Μαχμούντ, ισχυρίστηκε ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ τον συνέλαβαν πέντε φορές, ενώ υπέβαλαν σε βασανιστήρια τους ομήρους «μέχρι να παραδεχτούν με ποια πλευρά τάσσονται». «Όταν κάποιος ομολογούσε τον εκτελούσαν και, αν δεν ομολογούσε, συνέχιζαν να τον βασανίζουν», σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις