ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων σε Πακιστάν και Αφγανιστάν (pics)

Σεισμός: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων σε Πακιστάν και Αφγανιστάν (pics)

Τη δύσκολη, λόγω της μορφολογίας της περιοχής και της παρουσίας των Ταλιμπάν, επιχείρηση για τον εντοπισμό επιζώντων του ισχυρού σεισμού που έπληξε Αφγανιστάν και Πακιστάν, συνεχίζουν τα σωστικά συνεργεία, την ίδια ώρα που ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των Αρχών, περίπου 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο πιστεύεται ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες.

Στο Πακιστάν, ο στρατός έχει κινητοποιηθεί και όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ βοήθεια πρόσφερε και η Ινδία.

Ο μεγέθους 7,5R σεισμός, του οποίου το επίκεντρο βρισκόταν στα απομακρυσμένα βουνά της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, προκάλεσε τρόμο στην αφγανική πόλη Ταλογκάν όταν 12 μαθήτριες κυριεύτηκαν από πανικό και στην προσπάθειά τους να φύγουν από το σχολείο για να γλιτώσουν, ποδοπατήθηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Τα περισσότερα θύματα, ωστόσο, καταγράφηκαν στο Πακιστάν, όπου ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 214 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.800, κυρίως στη βορειοδυτική χώρα.

«Πολλά σπίτια και πολλά κτίρια κατέρρευσαν στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος της Πεσαβάρ (βορειοδυτικό Πακιστάν) Αρμπαμπ Μουχάμαντ Ασιμ.

«Σαν το 2005»

«Ήταν φοβερό, ήταν σαν το 2005», δήλωσε μια 50χρονη από την Ισλαμαμπάντ.

Πριν από δέκα χρόνια στο Πακιστάν, στις 8 Οκτωβρίου του 2005, σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών, το επίκεντρο του οποίου είχε εντοπιστεί μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από αυτό του χθεσινού σεισμού είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 75.000 ανθρώπους. Αλλά το επίκεντρο δεν ήταν σε τόσο μεγάλο βάθος, όπως του χθεσινού σεισμού, με αποτέλεσμα οι δονήσεις να είναι πιο καταστροφικές.

Στο Αφγανιστάν, ο επίσημος απολογισμός που ανακοινώθηκε αργά χθες ήταν 63 νεκροί, από τους οποίους 30 στην ανατολική επαρχία Κουνάρ, όπου καταστράφηκαν περίπου 1.500 σπίτια, 10 νεκροί στην Νανγκαρχάρ (ανατολικά), 9 στη Μπανταχσάν, 2 στη Μπαγλάν και 12 μαθήτριες, όλες μικρότερες από 16 ετών, στην Ταχάρ (βορειοανατολικά). Τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο, όταν οι συγγενείς των κοριτσιών που σκοτώθηκαν πήγαν για να παραλάβουν τις σορούς.

Ωστόσο, όπως τονίζεται από τις Αρχές, τα στοιχεία δεν είναι ακόμη γνωστά, γιατί οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί. Εκτός από την δύσβατη ορεινή περιοχή και την απομόνωση των χωριών που επλήγησαν στην επαρχία Μπανταχσάν, οι αντάρτες Ταλιμπάν πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά πολύ ασταθή την κατάσταση ασφάλειας.

Στο Νέο Δελχί της Ινδίας, πόλη που απέχει τουλάχιστον χίλια χιλιόμετρα από το επίκεντρο, ο σεισμός έγινε αιτία να σταματήσει προσωρινά το μετρό.

Εκατοντάδες φοβισμένοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της Σριναγκάρ, της πρωτεύουσας του ινδικού Κασμίρ, στα σύνορα με το Πακιστάν.

Λίγο μετά το σεισμό, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Νόντι έγραψε στο Twitter ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στα θύματα, αλλά και στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την κεντρική Ασία, ιδιαίτερα στη Ντουσάνμπε, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, στο Ουζμπεκιστάν και στο Κιργιστάν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων