ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γιουνκέρ συμβουλεύει τους Βρετανούς: Θα είστε καλύτερα εντός της Ε.Ε.

Ο Γιουνκέρ συμβουλεύει τους Βρετανούς: Θα είστε καλύτερα εντός της Ε.Ε.

Άρθρο του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο οποίο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμβουλεύει τη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοξενούν οι Times.

«Θεωρώ ότι η ΕΕ είναι καλύτερα με τη Βρετανία στους κόλπους της και ότι η Βρετανία είναι καλύτερα ανήκοντας στην ΕΕ. Και θεωρώ ότι σε ζητήματα κομβικής σημασίας μπορούμε να επιτύχουμε πολύ περισσότερα ενεργώντας συλλογικά αντί ο καθένας μόνος του», γράφει μεταξύ άλλων ο Γιουνκέρ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει στις Βρυξέλλες στις αρχές του επόμενου μήνα έναν κατάλογο με μεταρρυθμίσεις στις οποίες επιθυμεί να προχωρήσει η ΕΕ προτού προτείνει στους ψηφοφόρους να στηρίξουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ σε δημοψήφισμα που σχεδιάζει να διενεργήσει εντός δύο χρόνων.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Γιουνκέρ, τον διορισμό του οποίου στην προεδρία της Κομισιόν επιχείρησε πέρυσι να μπλοκάρει ο Κάμερον, δήλωσε ότι έχει υποσχεθεί μία «δίκαιη συμφωνία για τη Βρετανία» και ότι θα εργαστεί ρεαλιστικά για την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης Λονδίνου-ΕΕ.

Επικαλούμενος την επιβράδυνση της οικονομίας, την ελληνική κρίση χρέους, τις επιθέσεις τζιχαντιστών στην Ευρώπη, την μετανάστευση και την ανασφάλεια στις γειτονικές περιοχές, ο Γιουνκέρ είπε:

«Είναι σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα στα οποία θεωρώ ότι τα ευρωπαϊκά έθνη χρειάζεται να συνεργαστούν για να αναζητήσουν κοινές λύσεις».

Ο ίδιος επισήμανε τις προσπάθειές του να μειώσει τον όγκο των κανονισμών της ΕΕ, ένα κοινό παράπονο του Λονδίνου για τις Βρυξέλλες.

Σχετικές ειδήσεις