ΚΟΣΜΟΣ

Παρών και το Ιράν στις διεθνείς συνομιλίες για τη Συρία

Παρών και το Ιράν στις διεθνείς συνομιλίες για τη Συρία

Πρόσκληση για να λάβει μέρος στις συζητήσεις τις ερχόμενης Παρασκευής (30/10) με θέμα τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, θα λάβει το Ιράν, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Βιέννη, σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο τη χάραξη πλαισίου για την πολιτική μετάβαση στη Συρία. Όπως σημειώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος, το Ιράν έχει ήδη λάβει πρόσκληση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία για να συμμετάσχει στις συζητήσεις και ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, θα παρευρεθεί στην Βιέννη. Υπό συζήτηση παραμένει ωστόσο η παρουσία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει νωρίτερα ότι ο κ. Ζαρίφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για την εύρεση ειρηνευτικής λύσης της συριακής κρίσης. Σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, ο κ. Λαβρόφ συνομίλησε και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο κ. Κέρι θα ταξιδέψει στην Βιέννη και από εκεί θα συνεχίσει για την Κεντρική Ασία για συζητήσεις με τους ομολόγους του από το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν.

Συμπλήρωσε δε, ότι μια δωδεκάδα συμμετεχόντων αναμένεται να βρεθούν στην Βιέννη για να λάβουν μέρος στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τη Συρία. Οι αντιπρόσωποι των χωρών ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα «πολυμερές πλαίσιο για μια επιτυχή πολιτική μετάβαση στην Συρία, που οδηγεί στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης στην οποία δεν θα ηγείται ο Μπασάρ Αλ Άσαντ», τόνισε.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την στήριξη τους προς την «μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας». Δεν έγινε σαφές εάν οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής.

Η Ουάσιγκτον - αν και έχει εκφράσει την αντίθεση της στην υποστήριξη του Ιράν προς τον κ. Άσαντ και την ένοπλη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ στην Συρία - επιμένει ότι το Ιράν πρέπει να συμπεριληφθεί στις χώρες που συζητούν για το μέλλον της Συρίας. Ο Τζόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ενώπιον γερουσιαστών ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά πως λιγότεροι από 2.000 στρατιώτες του Ιράν έχουν αναπτυχθεί στην Συρία, βοηθώντας τις δυνάμεις του κ. Άσαντ.

«Το Ιράν θα προσκληθεί για να συμμετάσχει στις συζητήσεις. Το αν θα δεχθεί την πρόσκληση, εξαρτάται από τους ηγέτες του», τόνισε ο Τζον Κίρμπι.

Σχετικές ειδήσεις