ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία και Κίνα συμφωνούν: Αναγκαία η πολιτική λύση στο συριακό

Γερμανία και Κίνα συμφωνούν: Αναγκαία η πολιτική λύση στο συριακό

Επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο πραγματοποιεί η καγκελάριος της Γερμανίαςκαι στις συζητήσεις με τον Κινέζο πρωθυπουργό οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι επιτακτική ηανάγκη για μια πολιτική λύση στην κρίση της Συρίας.

Πολιτική πρέπει να είναι η λύση που θα βρεθεί ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Συρία, σημείωσαν Γερμανία και Κίνα μετά τις συνομιλίες που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Λι Κετσιάνγκ.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αδράξουμε την ευκαιρία να εφαρμοστεί μια πολιτική λύση και να αρχίσει ένας ισότιμος, περιεκτικός και ανοιχτός πολιτικός διάλογος», τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας μια στάση που έχει επανειλημμένως εκφράσει η χώρα του, την αντίθεσή της δηλαδή στην χρήση βίας για να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Συρία.

«Πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν κάνει προτάσεις για τους τρόπους ρύθμισης της κρίσης», πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να ενώσουμε αυτές τις προτάσεις και ιδιαίτερα μέσω του ΟΗΕ και ο οργανισμός αυτός να προωθήσει την επίλυση του συριακού ζητήματος», σημείωσε ο κ Κετσιάνγκ, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν «εποικοδομητικό ρόλο».

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια διπλωματική πολιτική λύση, επείγει να βρούμε μια. Τουλάχιστον υπάρχουν ενδείξεις για ένα σχήμα συνομιλιών που θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τους απαραίτητους παράγοντες», πρόσθεσε.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των προσφύγων, σημειώνοντας ότι η Κίνα ανησυχεί σοβαρά για την προσφυγική κρίση στη Γερμανία και εν γένει στην Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η Ευρώπη έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία, μαζί με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή», δήλωσε, εκφράζοντας μεγάλη επιδοκιμασία για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες που αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό για να προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα στους πρόσφυγες και να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις