ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Περισσότερα από 35 τα θύματα βομβαρδισμών σε νοσοκομεία

Συρία: Περισσότερα από 35 τα θύματα βομβαρδισμών σε νοσοκομεία

Θλιβερός είναι ο απολογισμός από την πρόσφατη σημαντική αύξηση των αεροπορικών επιθέσεων σε νοσοκομεία στη Συρία.

Όπως καταγγέλουν σήμερα Πέμπτη (29/10) οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF), τουλάχιστον 35 Σύροι, ασθενείς και ιατρικό προσωπικό, σκοτώθηκαν ενώ 72 έχουν τραυματιστεί από την «πρόσφατη και σημαντική αύξηση» των αεροπορικών πληγμάτων που έχουν δεχθεί νοσοκομεία στη Συρία.

Η οργάνωση δεν διευκρινίζει ποιός ευθύνεται για την αύξηση των πληγμάτων αυτών αλλά σημειώνει ότι άρχισαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι τώρα μετρούν 12 επιθέσεις σε νοσοκομεία στις επαρχίες Ιντλίμπ (δυτική Συρία), Χαλέπι (βόρεια) και Χάμα (κεντρική), τα μισά από τα οποία λειτουργούν με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Συνολικά, έξι νοσοκομεία αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους (...) και τέσσερα ασθενοφόρα καταστράφηκαν. Ένα μόνο (νοσοκομείο) λειτούργησε ξανά, ενώ η πρόσβαση σε υπηρεσίες επειγόντων, σε μαιευτήρια, παιδιατρικές κλινικές και υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών διακυβεύεται σοβαρά σε αυτές τις ζώνες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση των MSF προσθέτει ότι «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» λόγω των επιθέσεων αυτών.

«Έπειτα από περισσότερα από τέσσερα χρόνια πολέμου, εξακολουθεί να με αφήνει άναυδο ο βαθμός στον οποίο οι διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση μπορούν να καταπατούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο», δήλωσε ο Σιλβέν Γκρουλξ, επικεφαλής της αποστολής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Συρία.

Από την σύγκρουση στη χώρα αυτή, η οποία άρχισε τον Μάρτιο του 2011, έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι, ενώ 6,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και 4,2 εκατομμύρια την έχουν εγκαταλείψει.

Σχετικές ειδήσεις