ΚΟΣΜΟΣ

Βιέννη: Νέος κύκλος συνομιλιών για το συριακό - Συμμετέχει και το Ιράν

Βιέννη: Νέος κύκλος συνομιλιών για το συριακό - Συμμετέχει και το Ιράν

Το «παρών» θα δώσουν οιυπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας. Για πρώτη φορά κλήθηκε και το Ιράν.

Η Ουάσινγκτον ενισχύει τις διπλωματικές της προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί η συριακή «κόλαση», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε ομιλία του πριν αναχωρήσει για τη Βιέννη.

Σήμερα Πέμπτη (29/10), οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρωσίας, Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας και με το Ιράν να δίνει το «παρών», θα αρχίσουν ένα δεύτερο κύκλο συνομιλιών για τη συριακή σύρραξη.

Η παρουσία του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στις συνομιλίες αποτελεί σημείο καμπής καθώς είναι η πρώτη φορά που το Ιράν θα εκπροσωπηθεί σε διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, έπειτα από την επιμονή της Μόσχας.

Το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία, οι δύο ανταγωνιστικές μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση για τη Συρία. Η Τεχεράνη, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, χορηγεί οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό, ενώ το Ριαντ υποστηρίζει τις συριακές ανταρτικές οργανώσεις και συμμετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά της η Ρωσία επιμένει, από την έναρξη της σύρραξης στη Συρία, στη συμμετοχή του Ιράν σε μία πολιτική διευθέτηση, συναντώντας την αντίθεση της Ουάσινγκτον, η οποία άλλαξε την Τρίτη (27/10) αιφνιδιαστικά τη θέση της.

Στη Βιέννη λοιπόν σήμερα, θα πραγματοποιηθεί μία τετραμερής συνάντηση ενώ αύριο οι συνομιλίες θα διερυνθούν με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν, του Λιβάνου και της Αιγύπτου, καθώς και των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Για τη Σαουδική Αραβία, οι συνομιλίες της Βιένης θα είναι ευκαιρία για να δοκιμαστεί «η σοβαρότητα» του Ιράν και της Ρωσίας στις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής σύρραξης.

Για τη Γερμανία, δεν υπάρχουν πιθανότητες πραγματικής προόδου, αφού «η διάσταση των απόψεων είναι πολύ μεγάλη».

Η Γαλλία, η οποία τήρησε ευνοϊκή στάση ως προς την παρουσία του Ιράν στις συνομιλίες, είχε τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύσεις με τους δυτικούς και τους μεσανατολικούς της συμμάχους «επί μίας πολιτικής μετάβασης που θα εγγυάται την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Η τύχη του Ασαντ, αλλά και ο χρόνος έναρξης μίας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία εξακολουθεί να φέρνει αντιμέτωπες την Ουάσινγκτον και την Μόσχα.

Ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα επιδιώξει, μακροπρόθεσμα, την αποχώρησή του.

Το βράδυ της Τετάρτης (28/10) όμως, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι μία πολιτική διευθέτηση δεν μπορεί να συζητηθεί παρά μόνο όταν «οι τρομοκράτες θα έχουν δεχθεί αποφασιστικά πλήγματα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα επιδιώκει να κερδίσει χρόνο ώστε η στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα επί του πεδίου των συγκρούσεων.

Παράλληλα, η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει τις δυνάμεις της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης στη βόρεια και την κεντρική Συρία, στις ζώνες όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού υπέστησαν τους τελευταίους μήνες μία σειρά από ήττες, παράλληλα με τις αεροπορικές επιδρομές των στόχων του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά την ομιλία του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες στη βόρεια Συρία για να τους συνδράμει στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Τελικά, τίποτε δεν μπορεί να ενισχύσει περισσότερο τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους από μία διαδικασία πολιτικής μετάβασης που θα θέτει στο περιθώριο τον Ασαντ, ώστε να μπορέσουμε να ενώσουμε μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά του εξτρεμισμού», είπε.

Απούσα η συριακή αντιπολίτευση

Κανένα επίσημο σχόλιο δεν έχει γίνει από τη συριακή κυβέρνηση για την αυριανή συνάντηση στη Βιέννη στην οποία θα συμμετάσχουν περίπου δώδεκα χώρες μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που υποστηρίζουν αντιτιθέμενα μέρη στη διαμάχη.

Παράλληλα, όπως δήλωσαν ένας αντιπολιτευόμενος πολιτικός και ένας ηγέτης των ανταρτών, δεν έχουν προσκληθεί στις συνομιλίες, ούτε η κύρια οργάνωση της πολιτικής αντιπολίτευσης ούτε εκπρόσωποι της ένοπλης αντιπολίτευσης.

Η συριακή αντιπολίτευση έχει αντιτεθεί στη συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες –η πρώτη φορά που θα συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση για τη Συρία– λόγω της στρατιωτικής υποστήριξης που παρέχει στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Τζορτζ Σάμπρα, μέλος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι «είναι ένα μεγάλο αδύναμο σημείο της συνάντησης, επειδή θα συζητήσει θέματα των Σύρων εν τη απουσία τους» ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμμετοχή του Ιράν, λέγοντας ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο καθώς «Οι αξιωματικοί του μάχονται κάθε μέρα στα μέτωπα στη Συρία».

Ο Μπασάρ αλ-Ζούμπι, από τον Στρατό του Γιάρμουκ, μία ομάδα που συνδέεται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δήλωσε πως εκπρόσωποι της ένοπλης αντιπολίτευσης δεν έχουν προσκληθεί στη συνάντηση της Βιένης.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις