ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με το μοιραίο ρωσικό αεροσκάφος: Έπεσε ή κατερρίφθη από το ισλαμικό κράτος; (pics+vid)

Θρίλερ με το μοιραίο ρωσικό αεροσκάφος: Έπεσε ή κατερρίφθη από το ισλαμικό κράτος; (pics+vid)

«Αχλύς» καλύπτει τα αίτια της πτώσης του ρωσικού αεροσκάφους το οποίο είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με προορισμό την Αγία Πετρούπολη - Από το τραγικό συμβάν βρήκαν το θάνατο και οι 224 επιβαίνοντες.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΣΙΝΑ – ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ – ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ 224 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ

Λίγες ώρες μετά την πτώση του αεροσκάφους και ενώ εξεταζόταν η πιθανότητα να έπεσε από μηχανικά αίτια, το ισλαμικό κράτος με ανάρτησή του στο twitter ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του Airbus.

syntrimmia

«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι» ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.
Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο «πρακτορείο» των τζιχαντιστών.

aravika

Την ίδια στιγμή, η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους σε δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό που έκανε το μοιραίο αεροπλάνο.

Αμφισβητούμενο βίντεο

skafos

Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο το οποίο οι τζιχαντιστές υποστηρίζουν ότι είναι το αεροσκάφος τη στιγμή της κατάρριψης. Το βίντεο αναρτήθηκε στο youtube, ωστόσο αμφισβητείται η γνησιότητα και η ακρίβειά του.

Ρωσικές αρχές: Οι ισχυρισμοί του ισλαμικού κράτους δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς

Τη ίδια στιγμή ωστόσο, ο ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκόλοφ μιλώντας στο πρακτορείο Interfax, τόνισε ότι οι ισχυρισμοί «δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς».

«Σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ρωσικό επιβατικό υποτίθεται ότι καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής», φέρεται να είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους Αιγύπτιους συναδέλφους μας και τις αεροπορικές αρχές της χώρας αυτής. Προς το παρόν, δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτούς τους υπαινιγμούς», συνέχισε.Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Sputnik ανέφεραν εξάλλου ότι από την πρώτη εικόνα που έχουν από το σημείο της συντριβής, αποκλείουν την πιθανότητα δολιοφθοράς στο αεροπλάνο.

Ο τρόπος που είναι διασκορπισμένα τα συντρίμμια και τα πτώματα «αποκλείει την πιθανότητα να εξερράγη το αεροπλάνο στον αέρα», τονίζουν ορισμένες πηγές.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA το πρωί του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου επικαλούμενο πηγή της ρωσικής αρχής πολιτικής αεροπορίας ανέφερε ότι το αεροπλάνο που είχε αναχωρήσει από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με προορισμό την Αγία Πετρούπολη εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στον κυπριακό εναέριο χώρο, 24 περίπου λεπτά μετά την απογείωσή του.

Η ίδια πηγή είχε δηλώσει ότι πρόκειται για ένα αεροπλάνο Airbus A-321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στο οποίο επέβαιναν 224 άτομα (217 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα).

Αρχικά υπήρξε ενημέρωση ότι το αεροσκάφος εντοπίστηκε και ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με την πτήση, πληροφορία που όμως διαψεύστηκε από τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό.

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμα του αεροσκάφους στο όρος Σινά

Λίγο αργότερα τα συνεργεία διάσωσης που εντόπισαν τα συντρίμμια του AirBus στο Σινά και αμέσως αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να υπάρχουν επιζώντες.

cr2

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, το αεροσκάφος έχει καταστραφεί ολοσχερώς, κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς ότι έπεφτε με ταχύτητα 1.700 μέτρα/λεπτό.

Το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και πολλοί επιβάτες εντοπίστηκαν νεκροί, δεμένοι ακόμη με τις ζώνες στα καθίσματά τους.

aeroplano

(Στιγμές πόνου και αγωνίας από τους συγγενείς των επιβαινόντων)

Περισσότερα από 100 πτώματα έχουν εντοπίσει οι διασώστες

Τα πτώματα περισσότερων από 100 ανθρώπων έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής τα συνεργεία διάσωσης που ερευνούν την περιοχή όπου νωρίτερα σήμερα (31/10) συνετρίβη αεροσκάφος με 224 επιβαίνοντες.

«Πρόκειται για τραγωδία. Υπάρχουν παντού πτώματα. Κάποιοι από τους επιβάτες δεν πρόλαβαν κάν να λύσουν τις ζώνες τους», δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος που συμμετέχει στις έρευνες στη Χερσόνησο του Σινά, συμπληρώνοντας ότι «το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο. Έχουμε ήδη βρει τα πτώματα τουλάχιστον 100 ανθρώπων. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πέντε παιδιά βρέθηκαν νεκρά».

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τη συντριβή του ρωσικού Airbus στη Χερσόνησο του Σινά, διατάζοντας παράλληλα την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Ο πρόεδρος "έδωσε εντολή στον υπουργό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών Βλαντίμιρ Πουτσόφ να στείλει αμέσως, κατόπιν συμφωνίας με τις αιγυπτιακές αρχές, το αεροσκάφος του υπουργείου στην Αίγυπτο" για να συμμετάσχει στις έρευνες στο σημείο της συντριβής, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.

Εξάλλου, η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την "παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων".

Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή, ωστόσο ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι "πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια" της τραγωδίας.

Βοήθεια σε Αίγυπτο και Ρωσία προσφέρει το Ισραήλ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την Αίγυπτο και τη Ρωσία μετά τη συντριβή του ρωσικού Airbus με 224 επιβάτες και πλήρωμα στη Χερσόνησο του Σινά.

«Από το πρωί σήμερα οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) βοήθησαν μέσω εναέριων επιτηρήσεων στις προσπάθειες για τον εντοπισμό του ρωσικού αεροσκάφους με το οποίο χάθηκε η επαφή πάνω από τη χερσόνησο του Σινά.

Οι IDF προσέφεραν να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας τόσο στη Ρωσία όσο και στην Αίγυπτο αν χρειάζεται», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί - Νεκρά και τα 25 παιδιά

Το μαύρο κουτί του μοιραίου Airbus που συνετρίβη το Σάββατο στη Χερσόνησο του Σινά, εντοπίστηκε από τους διασώστες, μαζί με αυτό όμως εντοπίστηκαν και εκατοντάδες νεκροί.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιγύπτου 50 ασθενοφόρα έχουν σταλεί επί τόπου για να μεταφέρουν "τραυματίες ή νεκρούς" στα νοσοκομεία του Καΐρου και του Σουέζ.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, γνωστοποίησαν ότι οι διασώστες έχουν εντοπίσει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που περιέχει τα δεδομένα της πτήσης. Εκτός από το μαύρο κουτί, όμως, έχουν εντοπίσει και εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και 25 παιδιά.

Από τη Μόσχα, το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

«Δεν υπάρχουν επιζώντες»

Επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αρχικοί φόβοι περί μη ύπαρξης επιζώντων στη Χερσόνησο του Σινά, παρά τις ελπίδες που γέννησαν οι διασώστες, κάνοντας λόγο για «φωνές που ακούγονταν μέσα από τα συντρίμμα του αεροσκάφους».

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ και Αιγύπτιους αξιωματούχους, δεν υπάρχουν επιζώντες της συντριβής του μοιραίου AirBus, κάτι που σημαίνει ότι τόσο οι επιβάτες όσο και τα μέλη του πληρώματος, βρήκαν τραγικό θάνατο σε ορεινή περιοχή του Σινά.

«Πολύ έμπειρος ο κυβερνήτης», ισχυρίζεται η εταιρεία

Πολύ έμπειρος ήταν ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας στην οποία ανήκε.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ που επικαλούνται τις δηλώσεις της εκπροσώπου, ο πιλότος είχε 12.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, ενώ και το αεροπλάνο φέρεται να ήταν πλήρως συντηρημένο.

Τα αίτια της συντριβής του Airbus A321 της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia στη χερσόνησο του Σινά θα διευκρινιστούν μόνο μετά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή της Ρωσίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ.

«Σε κάθε περίπτωση, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις αιτίες μόνο αφού αναλυθούν επιμελώς όλες οι πληροφορίες και διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα. Η ρωσική πλευρά ασφαλώς θα συμμετάσχει ερευνά στην έρευνα», τόνισε ο Σοκόλοφ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αεροσκάφος είχε πιστοποιητικό πτητικής ικανότητας.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια της συντριβής. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν εξάλλου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Airbus καταρρίφθηκε ή ανατινάχθηκε εν πτήσει.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Kogalymavia τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία βάση για να αποδοθεί η συντριβή σε ανθρώπινο λάθος.

Lufthansa και Air France σταματούν τις πτήσεις πάνω απο την χερσόνησο Σινά

Δυο από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης αποφάσισαν να δώσουν εντολή στα αεροσκάφη τους να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο όσου συνέβη η αεροπορική τραγωδία με το ρωσικό αεροσκάφος.

Η γερμανική εταιρεία Lufthansa και η γαλλική Air France- KLM έλαβαν την απόφαση να αποφεύγουν τα αεροσκάφη τους την περιοχή για λόγους ασφαλείας.

Η Lufthansa εκτελεί λιγότερες από 10 πτήσεις καθημερινά πάνω από την περιοχή.

«Λάβαμε την απόφαση να αποφεύγουμε την περιοχή λόγω της κατάστασης και επιπλέον λόγω του γεγονότος ότι τα αίτια της συντριβής δεν έχουν ξεκαθαριστεί» τόνισε εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας σημείωσς «H Air France επιβεβαιώνει ότι εφαρμόζει, για προληπτικούς λόγους, το μέτρο αυτό, να αποφεύγονται (δηλαδή) οι πτήσεις πάνω από την ζώνη του Σινά»

Σχετικές ειδήσεις