ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε στα 86 του ο Γκίντερ Σαμπόφσκι που γκρέμισε από λάθος διατύπωση το Τείχος του Βερολίνου

Πέθανε στα 86 του ο Γκίντερ Σαμπόφσκι που γκρέμισε από λάθος διατύπωση το Τείχος του Βερολίνου

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 χρονών, ο Γκίντερ Σαμπόφσκι, ο άνθρωπος που «γκρέμισε» κατά λάθος το Τείχος του Βερολίνου.

Ο Γκίντερ Σαρμπόφκι που ήταν αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, πριν από 26 χρόνια «γκρέμισε» από λάθος διατύπωση το Τείχος του Βερολίνου, κατά την διάρκεια μιας αδιάφορης συνέντευξη Τύπου, στις 9 Νοεμβρίου 1989.

Τότε ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για τις τρέχουσες ταξιδιωτικές οδηγίες, μπερδεύτηκε και άφησε να εννοηθεί φανερά αμήχανος ότι η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας θα αφήσει τους πολίτες της να ταξιδεύουν ελεύθερα προς την άλλη μεριά.

Eπί μήνες, η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας πιεζόταν να αφήσει τους πολίτες της να ταξιδεύουν ελεύθερα στη Δύση και ο Σαμπόφσκι, φανερά απροετοίμαστος, άφησε έκπληκτους τους δημοσιογράφους με την απάντησή του.

«Επομένως... ε... αποφασίσαμε σήμερα... ε... να εφαρμόσουμε έναν κανονισμό που επιτρέπει σε κάθε πολίτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας... ε... να...ε ... φεύγει από την Ανατολική Γερμανία από οποιαδήποτε συνοριακή διάβαση», είπε διστακτικά.

Οι δημοσιογράφοι αμέσως τον πίεσαν ρωτώντας τον από πότε θα ισχύσει το νέο μέτρο. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου... αμέσως, χωρίς καθυστέρηση» απάντησε αυτοσχεδιάζοντας ο αμήχανος εκπρόσωπος, ψάχνοντας μάταια στα χαρτιά που είχε μπροστά του να βρει κάποια διευκρίνιση.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η ανακοίνωση θα γινόταν το απόγευμα της επόμενης ημέρας, ώστε να ενημερωθούν πρώτα οι συνοριακοί φρουροί. Ο Σαμπόφσκι έπρεπε επίσης να διευκρινίσει ότι οι Ανατολικογερμανοί θα έπρεπε να κάνουν αίτηση για χορήγηση βίζας στις αρμόδιες αρχές. Όμως οι μπερδεμένες απαντήσεις του έπεσαν σαν βόμβα την εποχή εκείνη.

Οι δημοσιογράφοι άρχισαν αμέσως να μεταδίδουν ότι άνοιξε το Τείχος, το ισχυρότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και του Σιδηρού Παταπετάσματος, πυροδοτώντας μια κοσμοπλημμύρα Ανατολικογερμανών που έσπευσαν στα σύνορα.

Η συνέχεια είναι γνωστή: το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας έπεσε, διοργανώθηκαν ελεύθερες εκλογές και το ίδιο το κράτος «έσβησε» με την επανένωση της Γερμανίας, τον Οκτώβριο του 1990.

Την είδηση για τον θάνατο του Σαμπόφσκι ανακοίνωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο η χήρα του, Ιρίνα.

Μετά την ένωση, ο Σαμπόφσκι και δύο άλλα μέλη του Πολιτικού Γραφείου καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης για το ρόλο που διαδραμάτισαν στις δολοφονίες ανθρώπων οι οποίοι προσπάθησαν να "δραπετεύσουν" από την Ανατολική Γερμανία περνώντας το Τείχος. Ο ίδιος είχε αποδεχτεί την "ηθική" ευθύνη του και εξέφρασε μεταμέλεια για τις πράξεις του.

Ρoή Ειδήσεων