ΚΟΣΜΟΣ

Ταυτοποιήθηκε το πλοίο που βρέθηκε ναυαγισμένο στις Μπαχάμες

Ταυτοποιήθηκε το πλοίο που βρέθηκε ναυαγισμένο στις Μπαχάμες

Ένα ναυάγιο που ανακαλύφθηκε το Σάββατο σε βάθος 4.572 μέτρων κοντά στις Μπαχάμες ταυτοποιήθηκε ως το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων El Faro, το οποίο χάθηκε ενώ έπλεε σε μια περιοχή που έπληξε ο τυφώνας Χοακίν και βυθίστηκε αύτανδρο με τα 33 μέλη του πληρώματός του, δήλωσε η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για την ασφάλεια των μεταφορών σε ανακοίνωσή της.

Μια ομάδα έρευνας που επιβαίνει στο πολεμικό σκάφος USS Apache εντόπισε τα συντρίμμια χρησιμοποιώντας σόναρ, ανέφερε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB) στην ανακοίνωσή του, σε βάθος 5 περίπου χιλιομέτρων, στην περιοχή του νησιού Crooked.

Η ταυτότητα του ναυαγίου εξακριβώθηκε με τη βοήθεια ενός τηλεκατευθυνόμενου βαθυσκάφους με φωτογραφική μηχανή, είπαν οι αρχές, ενώ με το ίδιο θα επιχειρηθεί η ανάκτηση του "μαύρου κουτιού" του πλοίου που αναμένεται να περιέχει στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες βύθισης του πλοίου.

Το ναυαγισμένο πλοίο μοιάζει να είναι ακέραιο και βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση στο βυθό, αλλά είναι σε πολύ μεγάλο βάθος για να το προσεγγίσουν δύτες.

Το πλοίο, μήκους 241 μέτρων, στο οποίο επέβαιναν 28 Αμερικανοί και 5 Πολωνοί ναυτικοί, εξαφανίστηκε την 1η Οκτωβρίου, αφού είχε αποπλεύσει από το Τζάκσονβιλ της Φλόριντας για το Πουέρτο Ρίκο. Ο καπετάνιος είχε αναφέρει ότι το πλοίο είχε μηχανικές δυσκολίες και είχε αρχίσει να παίρνει νερά.

Η Κλοντέτ Ράιλι, αδερφή του μέλους του πληρώματος Μάριετ Ράιτ, 51, χαιρέτησε την ανακάλυψη και ταυτοποίηση του ναυαγίου αλλά είπε ότι η πιθανή ανάκτηση των ηχογραφημένων συζητήσεων "φέρνει ένα εντελώς νέο κύμα θλίψης". Είπε ότι φοβάται για το τί θα αποκαλύψει η ηχογράφηση "για το πόσο τρομαγμένοι θα πρέπει να ήταν όλοι" και μαζί με την οικογένειά της εξέφρασε αμφιβολία για τη δυνατότητα ανάκτησης των σορών του πληρώματος σε τέτοιο βάθος.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Tote, αντιμετωπίζει τέσσερις μηνύσεις από συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το πλοίο δεν ήταν αξιόπλοο και χάραξε ένα δρομολόγιο που ήταν πολύ κοντά στον τυφώνα Χοακίν. Η εταιρεία έκανε αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα την Παρασκευή. Αναφερόμενη στο αμερικανικό δίκαιο της θάλασσας, ισχυρίστηκε ότι το πλοίο ήταν "αξιόπλοο και επαρκώς επανδρωμένο" και ότι η ίδια δεν φέρει καμία ευθύνη για το δυστύχημα.

Σχετικές ειδήσεις