ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Απαγωγή 14 μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης στο ανατολικό Κονγκό

ΟΗΕ: Απαγωγή 14 μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης στο ανατολικό Κονγκό

Δεκατέσσερα μέλη μιας οργάνωσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας έπεσαν θύματα απαγωγής την Κυριακή στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σε ένα ακόμη κρούσμα απαγωγής στην περιοχή, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (2/11) ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ακτιβιστές.

Οι εργαζόμενοι μιας κονγκολέζικης μη κυβερνητικής οργάνωσης απήχθηκαν την Κυριακή στην περιοχή Ρουτσχούρου στην επαρχία του βόρειου Κίβου, ανέφερε με ανακοίνωση του ο Μαμαντού Ντιαλό, συντονιστής της ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κονγκό.

«Αυτή η απαγωγή επιβεβαιώνει την κατάσταση εύθραυστης ασφάλειας υπό την οποία εργάζεται μεγάλος αριθμός ανθρωπιστικών οργανώσεων, θύματα της οποίας είναι ο τοπικός πληθυσμός», ανέφερε ο Ντιαλό. «Καλώ για την απελευθέρωση των μελών των ανθρωπιστικών οργανώσεων», πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει την οργάνωση που ανήκουν οι απαχθέντες, ή ποια ένοπλη ομάδα πιστεύεται ότι ευθύνεται για την απαγωγή.

Μια τοπική οργάνωση, το Κέντρο Έρευνας για την Προώθηση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογράμμισε με ανακοίνωση της σήμερα, πως τα μέλη της οργάνωσης απήχθησαν στην πόλη Μακόκα, 100 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Γκόμα, από μια δωδεκάδα ενόπλων αντρών.

Η οργάνωση κατηγόρησε για την επίθεση τους αντάρτες των Δημοκρατικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), αντάρτες Χούτου που έχουν έδρα στο ανατολικό Κονγκό έπειτα από την φυγή τους από τη γειτονική χώρα μετά την γενοκτονία του 1994.

Ο στρατός του Κονγκό πραγματοποίησε επιχειρήσεις ενάντια στους αντάρτες FDLR το Φεβρουάριο, πυροδοτώντας επιθέσεις αντεκδίκησης των ανταρτών ενάντια σε στρατιώτες και άμαχο πληθυσμό.

Το Ανατολικό Κονγκό σημαδεύτηκε από δύο πολέμους μεταξύ του 1996 και του 2003 με απολογισμό εκατομμύρια νεκρούς, κυρίως από πείνα και ξέσπασμα ασθενειών και η περιοχή εξακολουθεί να μαστίζεται από την παρουσία δεκάδων ενόπλων ομάδων που ανταγωνίζονται για αποθέματα χρυσού, κασσίτερου και τανταλίου. Η κατάσταση ασφάλειας στο Ρουτσχούρου, έχει χειροτερέψει αυτό το χρόνο, με δεκάδες απαγωγές από ένοπλες μαχητές και εγκληματικές συμμορίες.

Σχετικές ειδήσεις