ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων του PKK

Αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων του PKK

Δυνάμεις ασφαλείας υποστηριζόμενες από ελικόπτερα επέβαλαν σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένα τμήματα μιας πόλης στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ ένας άνδρας σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Κούρδους μαχητές, όπως δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Πρόκειται για τον πρώτο νεκρό μετά την αύξηση των εντάσεων που προκάλεσαν οι εκλογές της Κυριακής.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα εναντίον βάσεων των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κατά μήκος των συνόρων με το βόρειο Ιράκ τη Δευτέρα (χθες), αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει ανάπαυλα στην εκστρατεία του την επομένη των εκλογών.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, μια μεγάλη νίκη για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον του PKK μετά την κατάρρευση, τον Ιούλιο, μιας εκεχειρίας που κράτησε δύο χρόνια.

Στην πόλη Σιλβάν, μαχητές της νεολαίας του PKK έσκαψαν σήμερα χαρακώματα για να κρατήσουν μακριά την αστυνομία από ορισμένες περιοχές, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις γειτονιές της πόλης.

Ένας 22χρονος άμαχος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην πόλη, που βρίσκεται περίπου 60 χλμ. βόρεια του Ντιγιάρμπακιρ, της μεγαλύτερης πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Τα χθεσινά αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο Ιράκ έθεσαν στο στόχαστρο κρησφύγετα και αποθήκες οπλισμού που χρησιμοποιούνται από το PKK, ανέφερε σήμερα το γενικό επιτελείο στρατού στην ιστοσελίδα του.
Επλήγησαν επίσης στόχοι του PKK στην τουρκική επαρχία Χακάρι (νοτιοανατολικά) κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ.

Στο μεταξύ, η τουρκική ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά τις διεθνείς επικρίσεις που διατυπώθηκαν για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

"Δεν ασκούνται πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να σωπαίνει σε αυτή τη χώρα, δεν είναι αυτή η περίπτωση", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακντογάν, σε μια συνέντευξη στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν χθες λύπη για τις "πιέσεις" και τους "εκφοβισμούς" με στόχο τα μέσα ενημέρωσης στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Από την πλευρά τους, οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατηγόρησαν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για "παρεμβάσεις στη συντακτική αυτονομία των μέσων ενημέρωσης".

Χθες η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δύο υψηλόβαθμα στελέχη ενός περιοδικού που παρουσίαζε στο εξώφυλλό του τη νίκη του AKP του Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές ως "την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία".

Αντίθετα ο Ακντογάν δικαιολόγησε σήμερα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης εναντίον αυτoύ που χαρακτήρισε "παρεκκλίσεις" από τον νόμο. "Δεν μπορεί να υπάρχει μια ασπίδα που προστατεύει τα μέσα, δεν μπορείτε να εκφέρετε προσβολές", υποστήριξε.

Μια ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, περίπου πενήντα διεθνή μέσα, ανάμεσα στα οποία και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), έστειλαν ανοικτή επιστολή στον τούρκο πρόεδρο για να του κοινοποιήσουν την ανησυχία τους όσον αφορά τις επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Στην επιστολή παρατίθενται σειρά περιστατικών των τελευταίων δύο μηνών, κυρίως οι δύο επιθέσεις εναντίον των γραφείων της εφημερίδας Hurriyet και η έφοδος της αστυνομίας στην έδρα του ομίλου μέσων ενημέρωσης της αντιπολίτευσης Koza Ipek Media, καθώς και άλλες διώξεις και συλλήψεις.

Το AKP κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 49,4% των ψήφων και κατέκτησε και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο την οποία είχε χάσει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις