ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά στο εδώλιο ο Πιστόριους

Ξανά στο εδώλιο ο Πιστόριους

Νοτιοαφρικανοί εισαγγελείς ζήτησαν σήμερα τη μετατροπή της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του Όσκαρ Πιστόριους από ανθρωποκτονία από αμέλεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και την επιστροφή του στη φυλακή, έπειτα από έφεση που άσκησαν επί της πρωτόδικης απόφασης.

Ο χρυσός παραολυμπιονίκης αποφυλακίστηκε με αναστολή τον περασμένο μήνα έπειτα από λιγότερο από έναν χρόνο παραμονής στη φυλακή έχοντας καταδικαστεί σε πενταετή ποινή κάθειρξης για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013.

Η αποφυλάκισή του έγινε σύμφωνα με τον νοτιοαφρικανικό νόμο που προβλέπει ότι οι κρατούμενοι, οι οποίοι θεωρούνται ακίνδυνοι, εκτίουν μόνο το ένα έκτο της ποινής τους στη φυλακή. Έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως καθώς βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό στο πολυτελές σπίτι του θείου του σε πλούσιο προάστιο της Πρετόρια, όπου θα παραμείνει μέχρι να εκτίσει το σύνολο της ποινής του.

Ο ίδιος ο αθλητής δεν παρευρέθηκε σήμερα στην ακροαματική διαδικασία στο εφετείο. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο διάλογο στη Νότια Αφρική και κατηγορίες από κάποιες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων περί διακριτικής μεταχείρισης.
Η μητέρα του θύματος, Τζουν Στέενκαμπ, ήταν παρούσα στο δικαστήριο του Μπλουμφοντέιν, 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά δεν έκανε κάποια δήλωση.

Μέλη της γυναικείας οργάνωσης του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) που βρίσκονταν στο δικαστήριο δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ο Πιστόριους απελευθερώθηκε πολύ γρήγορα και ότι θα πρέπει να του επιβληθεί τουλάχιστον 15ετής ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

"Βρισκόμαστε εδώ για την οικογένεια της Ρίβα και για τη χώρα", είπε η εκπρόσωπος της οργάνωσης στην επαρχία Γκαουτένκ, Τζάκι Μόφοκενγκ.

Οι εισαγγελείς ξεκίνησαν την αγόρευσή τους υποστηρίζοντας ότι η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία δίκασε την υπόθεση, υπέπεσε σε νομικά σφάλματα όταν καταδίκασε τον Πιστόριους για ανθρωποκτονία από αμέλεια και όχι από πρόθεση τον περασμένο χρόνο.

Οι πέντε δικαστές του εφετείου μπορεί να επιβάλουν οι ίδιοι την αυστηρότερη ποινή που εισηγήθηκε η εισαγγελία, να ζητήσουν τη διεξαγωγή νέας δίκης ή να απορρίψουν το αίτημα της εισαγγελίας, σύμφωνα με νομικούς.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι το δικαστήριο που επέβαλε την πρωτόδικη απόφαση, όχι μόνο εξέτασε με λανθασμένο τρόπο τα αποδεικτικά στοιχεία, αλλά επίσης εσφαλμένα απέκλεισε άλλα αποδεικτικά στοιχεία που συνδέονται με την υπόθεση.

"Πρέπει να πείσουμε το δικαστήριο ότι έχουμε να κάνουμε με νομικά σφάλματα", δήλωσε ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ.

Ο συνήγορος του αθλητή Μπάρι Ρουξ, από την πλευρά του, σχολίασε ότι είναι άδικο να κατηγορείται το δικαστήριο ότι αγνόησε αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Πιστόριους, ο οποίος είναι ακρωτηριασμένος και στα δύο του πόδια, από το γόνατο και κάτω, από την παιδική του ηλικία, αρνείται ότι σκότωσε από πρόθεση τη σύντροφό του και υποστηρίζει ότι την πέρασε για κάποιον εισβολέα στο σπίτι του.
Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι γνώριζε ότι η Ρίβα ήταν κλειδωμένη στο μπάνιο του σπιτιού του, όπου είχε καταφύγει έπειτα από καυγά τους, όταν πυροβόλησε τέσσερις φορές με σφαίρες 9 χιλιοστών σκοτώνοντάς την.

Σχετικές ειδήσεις