ΚΟΣΜΟΣ

Στο Μπουτάν είναι ευτυχισμένοι γιατί… κοιμούνται πολύ!

Στο Μπουτάν είναι ευτυχισμένοι γιατί… κοιμούνται πολύ!

Πιο ευτυχισμένοι σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία είναι οι κάτοικοι του Μπουτάν, κάτι που σύμφωνα με μια έρευνα για την κοινωνική ευημερία στο μικροσκοπικό βασίλειο των Ιμαλαΐων, συνδέεται με τον… ύπνο!

Το βουδιστικό Μπουτάν, μια χώρα «στριμωγμένη» ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, από το 2010 έθεσε σε εφαρμογή το δείκτη Ακαθάριστης Εγχώριας Ευτυχίας (ΑΕΕ), αντικαθιστώντας το συμβατικό δείκτη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ο οποίος υπολογίζει τη νομισματική αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα. Ο δείκτης ΑΕΕ, αντιθέτως, λαμβάνει υπόψη του δεδομένα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, όπως τον ελεύθερο χρόνο, το ποσοστό των δασών, αλλά και το αν οι άνθρωποι εκφράζουν αρνητικά αισθήματα, όπως θυμό ή φθόνο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (3/11) στην πρωτεύουσα Τίμφου ο πρωθυπουργός Λιοντσόεν Τσέρινγκ Τομπγκάι ανέφερε ότι ο δείκτης έφτασε φέτος στο 0,756 από 0,743 που ήταν το 2010, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν ξέρει ακόμη αν αυτός είναι ένας «καλός ρυθμός ανάπτυξης».

Ο στόχος της συνταγματικής μοναρχίας του Μπουτάν είναι όλοι οι κάτοικοι της χώρας να είναι «εξαιρετικά ή βαθιά ευτυχισμένοι». Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 43,4%.

«Παρατηρήσαμε μέτρια ανάπτυξη σε τομείς όπως το βιοτικό επίπεδο, η υγεία και η χρήση του χρόνου», συνέχισε ο Τομπγκάι, προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με το 2010 οι Μπουτανέζοι που «κοιμούνται καλά» αυξήθηκαν κατά 7%. «Όμως σε άλλους τομείς, όπως η ζωτικότητα των κοινοτήτων και η ψυχική ευημερία φαίνεται ότι χάνουμε έδαφος», παραδέχτηκε.

Το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα του Μπουτάν τα τελευταία χρόνια είναι υψηλότερο από εκείνο όλων των άλλων χωρών της Νότιας Ασίας, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας μεταξύ 2006-2014. Το γεγονός αυτό θεωρείται εντυπωσιακό για ένα κράτος που μέχρι και τη δεκαετία του 1960 ήταν μια απομονωμένη, αγροτική χώρα χωρίς νόμισμα, τηλέφωνα, σχολεία, νοσοκομεία ή δημόσιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, ο Ρατζές Καράτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζαουαχαρλάλ Νεχρού του Νέου Δελχί και σύμβουλος της κυβέρνησης του Μπουτάν, σημείωσε ότι τα οφέλη του ΑΕΕ περιορίζονται μόνο στις πόλεις, όπου οι επικοινωνίες είναι καλύτερες. «Ο δείκτης ΑΕΕ έχει γίνει δημοφιλής διεθνώς αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει στα χωριά. Το βασικό πρόβλημα είναι η εκπαίδευση. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν καν καταλάβει αν το Μπουτάν είναι μοναρχία ή δημοκρατία», εξήγησε χαρακτηριστικά.