ΚΟΣΜΟΣ

Κινητοποίηση 6.000 Γερμανών στρατιωτών για την υποδοχή προσφύγων

Κινητοποίηση 6.000 Γερμανών στρατιωτών για την υποδοχή προσφύγων

Περισσότεροι από 6.000 Γερμανοί στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για να συνδράμουν στην υποδοχή των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα, αριθμός διπλάσιος από τις δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η βοήθεια προς τους πρόσφυγες είναι ένα σημαντικό επιπλέον καθήκον των στρατιωτών της Μπούντεσβερ (γερμανικός στρατός)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στο προσωπικό που εργάζεται στα κέντρα υποδοχής, περισσότεροι από 6.000 στρατιώτες ήδη συμμετέχουν με πλήρη απασχόληση σε «83 διαφορετικούς τομείς», έναντι 2.900 που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του γερμανικού στρατού στο εξωτερικό, σημειώνει η υπουργός.

Η συμμετοχή του στρατού μέχρι τώρα προβλεπόταν να είναι «βραχυπρόθεσμη και βάσει των αιτημάτων» των κέντρων που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, όμως το γερμανικό υπουργείο Άμυνας σκοπεύει πλέον την μετατρέψει σε μακροπρόθεσμη, με στόχο μέλη των ενόπλων δυνάμεων να αναλάβουν τη διαχείριση κάποιων κέντρων και την καταγραφή των νεοαφιχθέντων προσφύγων.

Εξάλλου από τα μέσα Νοεμβρίου το κέντρο εκπαίδευσης αξιωματικών της Μπούντεσβερ που βρίσκεται στο Κόμπλεντς θα υποβάλει προτάσεις προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η υποδοχή των προσφύγων, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις συνεργάζονται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με στόχο τη δημιουργία «διαμορφούμενων μονάδων κατοικιών», που θα επιτρέπουν στις οικογένειες, καθώς και σε μεμονωμένες γυναίκες και παιδιά να διασφαλίσουν «την ιδιωτική τους σφαίρα» στους χώρους όπου στεγάζονται προσωρινά.

Σχετικές ειδήσεις