ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Σχεδόν νομιμοποιεί την καλλιέργεια κάνναβης

Μεξικό: Σχεδόν νομιμοποιεί την καλλιέργεια κάνναβης

Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεξικού επιτρέπεται η καλλιέργεια κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε μια λέσχη, την οποία έχουν ιδρύσει τέσσερις Μεξικανοί που ήθελαν να ξεκινήσει η συζήτηση για τη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών.Το δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικό να απαγορεύεται σε κάποιον να καλλιεργεί κάνναβη για προσωπική χρήση, με τέσσερις δικαστές να ψηφίζουν υπέρ, έναντι ενός κατά.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών σε μια χώρα με μακρά ιστορία αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των καρτέλ. Η λέσχη, με την ονομασία Μεξικανική Εταιρεία Προσωπικής, Υπεύθυνης και Ανεκτικής Κατανάλωσης (Smart), ιδρύθηκε από δύο δικηγόρους, έναν λογιστή και έναν ακτιβιστή.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, είναι οι πρώτοι Μεξικανοί που μπορούν να καλλιεργούν κάνναβη για μη εμπορικούς σκοπούς και αποκλειστικά για προσωπική κατανάλωση.

Παρόλα αυτά κανένα μέλος της λέσχης δεν χρησιμοποιεί το ναρκωτικό αυτό. «Δεν έχω καπνίσει ποτέ κάνναβη και δεν θα το κάνω ποτέ», δήλωσε ο Φρανσίσκο Τόρες Λάντα, 50 ετών, ένας από τους δικηγόρους που είχε προσφύγει στο δικαστήριο.

Στόχος της Smart είναι κυρίως να δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο και να αναγκάσει το κοινοβούλιο του Μεξικού να ξεκινήσει τη συζήτηση για τη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών προκειμένου να περιοριστεί η δράση των καρτέλ, σύμφωνα με τους τέσσερις πολίτες.

Προκειμένου να δημιουργηθεί δικαστικό προηγούμενο στο Μεξικό, μια χώρα όπου την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100.000 θάνατοι από εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, χρειάζονται ακόμη τέσσερις ανάλογες αποφάσεις. Εφόσον συμβεί αυτό η κυβέρνηση του Μεξικού θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τη νομοθεσία.
Υποστηρικτές της μεταρρύθμισης του νόμου για τα ναρκωτικά άναψαν τσιγάρα μαριχουάνας για να χαιρετίσουν την απόφαση του δικαστηρίου.

«Έχουμε δει πώς η πολιτική για τα ναρκωτικά και η απαγόρευσή τους έχει βοηθήσει μόνο τους λαθρεμπόρους να συσσωρεύσουν χρήματα και να διαπράξουν απεχθή εγκλήματα προκειμένου να ελέγξουν τις αγορές ναρκωτικών», δήλωσε ο Μέλιτον Γκονζάλες, ένας ακτιβιστής που βρισκόταν έξω από το δικαστήριο.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, που αντιμετωπίζει επιφυλακτικά τα πλεονεκτήματα της νομιμοποίησης των μαλακών ναρκωτικών, απάντησε στην απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνοντας στον λογαριασμό του στο Twitter ότι θα «ανοίξει τη συζήτηση για τη βελτίωση της νομοθεσίας προκειμένου να εμποδιστεί η κατανάλωση ναρκωτικών».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να εμπορεύεται ελεύθερα, να καταναλώνει μαριχουάνα, ούτε νομιμοποιεί τη χρήση της», πρόσθεσε ο Πένια Νιέτο, τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις για την καταστροφή παράνομων καλλιεργειών κάνναβης.

Παράλληλα κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποστηρίξουν το μήνυμα του προέδρου υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αφορά μόνο τους τέσσερις ανθρώπους που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και επιμένοντας ότι η καλλιέργεια κάνναβης εξακολουθεί να είναι παράνομη για τους υπόλοιπους πολίτες.

Η πώληση μαριχουάνας, κοκαΐνης, ηρωίνης και κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης είναι η βασική πηγή εσόδων για τα καρτέλ ναρκωτικών, τα οποία σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, αποκομίζουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Σχετικές ειδήσεις