ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες «δείχνουν» ότι υπήρχε βόμβα στο μοιραίο ρωσικό Airbus

Συνομιλίες «δείχνουν» ότι υπήρχε βόμβα στο μοιραίο ρωσικό Airbus

Υποκλαπείσες συνομιλίες ενισχύουν το σενάριο που θέλει το μοιραίο Airbus να έπεσε από έκρηξη βόμβας... - Συνεχίζουν τις έρευνες στο σημείο συντριβής οι ειδικοί – Παίρνουν δείγματα από την άτρακτο του αεροσκάφους

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν σήμερα ότι «συνομιλίες» που υποκλάπηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες ενισχύουν τη θεωρία ότι η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά οφείλεται σε έκρηξη βόμβας.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πάντως ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδεικτικά στοιχεία ότι το αεροπλάνο έπεσε λόγω βόμβας και επισημαίνουν ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης.

Μια πηγή είπε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας για το αν είχε τοποθετηθεί ή όχι βόμβα στο ρωσικό αεροπλάνο που συνετρίβη σε ορεινή τοποθεσία του Σινά, παρασύροντας στο θάνατο 224 ανθρώπους, επιβάτες και μέλη του πληρώματός του.

Γαλλικός Τύπος: Έκρηξη στον αέρα δείχνουν τα μαύρα κουτιά

Η ανάγνωση των δεδομένων του Καταγραφέα των Στοιχείων Πτήσης (Flight Data Recorder) και του Αποτυπωτή Ομιλιών Θαλάμου Διακυβέρνησης (Cockpit Voice Recorder) καταδεικνύει ότι «όλα ήταν φυσιολογικά» όσον αφορά τη λειτουργία των οργάνων του αεροσκάφους όπως και στις συνομιλίες μεταξύ των πιλότων έως το 24ο λεπτό της πτήσης όταν τα δύο μαύρα κουτιά σταμάτησαν απότομα να καταγράφουν δεδομένα, ένα γεγονός που ενδεχομένως συμπίπτει με μια «πολύ αιφνίδια εκρηκτική αποσυμπίεση», επισήμανε αυτή η πηγή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.

«Οι ερευνητές, δεδομένων των πληροφοριών από τα μαύρα κουτιά όπως επίσης και των διαπιστώσεων στην περιοχή της συντριβής αλλά και της εμπειρίας τους, προκρίνουν πολύ έντονα την υπόθεση μιας επίθεσης» συνέχισε η ίδια πηγή.

«Η υπόθεση μιας έκρηξης που οφείλεται σε τεχνική βλάβη, μια πυρκαγιά ή κάτι άλλο μοιάζει απίθανη σε μεγάλο βαθμό καθώς οι καταγραφείς θα είχαν σίγουρα καταγράψει μια ένδειξη πριν από τη διάλυση και/ή οι πιλότοι θα το είχαν αναφέρει» προσθέτει η πηγή.

«Σε θεωρητικό επίπεδο, η υπόθεση μιας επίσης σφοδρής έκρηξης που να οφείλεται σε δυστύχημα είναι πιθανή, ωστόσο στην πράξη είναι πολύ λίγο πιθανή» παραδέχεται ο αξιωματούχος και προσθέτει:

«Ένα αεροσκάφος δε σταματά απλά να μεταδίδει δεδομένα ενώ πετά στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κατά τη διάρκεια της πτήσης εάν δεν έχει σημειωθεί μια σφοδρή έκρηξη».

Εξειδικευμένοι ιστότοποι εξηγούν ότι μια εκρηκτική διακοπή της σταθερής πίεσης λαμβάνει χώρα σε λιγότερα από 0,5 δευτερόλεπτα προκαλώντας ακαριαία φθορά στους πνεύμονες και τη σχεδόν άμεση διάλυση του αεροσκάφους, κάτι που θα εξηγούσε το γεγονός ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους και οι σοροί των επιβατών διασκορπίστηκαν σε πολύ μεγάλη ακτίνα.

Λίγο νωρίτερα η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι το ένα εκ των δύο μαύρων κουτιών του Airbus A321 της ρωσικής εταιρείας Metrojet το οποίο συνετρίβη στην Αίγυπτο επιβεβαιώνει το «βίαιο» και «αιφνίδιο» χαρακτήρα με τον οποίο εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους.

Με βάση τα δεδομένα από τον Καταγραφέα Στοιχείων Πτήσης (FDR), που καταγράφει τις παραμέτρους της πτήσης, «τα πάντα είναι φυσιολογικά, απόλυτα φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της πτήσης και κατόπιν (συμβαίνει κάτι) βίαιο και έπειτα τίποτα» σημείωσε η πηγή.

«Αυτό καταδεικνύει ότι υπήρξε ένα αναπάντεχο γεγονός, με άμεσες επιπτώσεις,» προσέθεσε η ίδια πηγή.

Εκρηκτικά στις βαλίτσες των επιβατών;

2E20633300000578 3306171 Possible proof A picture of one of the crashed Airbus A321 s doo a 7 1446774752235

Μια εβδομάδα μετά την πτώση του μοιραίου Airbus των ρωσικών αερογραμμών και το μυστήριο γύρω από τα αίτια της συντριβής που οδήγησαν 224 ψυχές στο θάνατο δεν έχει ξεδιαλύνει.

Εμπειρογνώμονες ερευνούν νυχθημερόν το σημείο της συντριβής, καθώς και τις γύρω περιοχές με στόχο να «ρίξουν» φως στην αιτία της τραγωδίας.

Εγκληματολόγοι έχουν πάρει ήδη δείγματα από την άτρακτο, καθώς και άλλα σημεία του αεροπλάνου, όπως και από τις βαλίτσες των επιβατών, προκειμένου να εντοπίσουν ίχνη εκρηκτικών που θα επιβεβαίωναν το σενάριο ότι οι τζιχαντιστές έριξαν το Airbus A321.

Ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Αναγκών τόνισε ότι έμπειροι εγκληματολόγοι εργάζονται πυρετωδώς με μέσα τελευταίας τεχνολογίας για να βρουν στοιχεία που δείχνουν τρομοκρατικό χτύπημα.

Πώς το νεότερο θύμα της τραγωδίας μπορεί να λύσει το μυστήριο της συντριβής

Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τη συντριβή του Airbus A321-200 της ρωσικής εταιρείας Metrojet.

2E23E7BD00000578 3305604 image m 134 1446742269408

Οι προσωπικές ιστορίες των επιβατών κάνουν εδώ και μια εβδομάδα το γύρο του διαδικτύου και προκαλούν ανατριχίλα. Στο μοιραίο Airbus επέβαινε και ένα κοριτσάκι μόλις 10 μηνών, που έγινε σύμβολο της τραγωδία στα social media.

Ερευνητές και εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι το σημείο, όπου εντοπίστηκε η σορός του νεότερου θύματος της αεροπορικής τραγωδίας μπορεί να είναι το κλειδί των ερευνών για τα αίτια της συντριβής του ρωσικού Airbus.

2E23E86A00000578 3305604 image a 131 1446742180861

Το άψυχο κορμάκι της μόλις 10 μηνών Νταρίνα Γκρομόβα από την Αγία Πετρούπολη, η οποία επέβαινε μαζί με τους γονείς της και άλλους 221 επιβάτες στη μοιραία πτήση βρέθηκε περίπου 20 μίλια μακριά από το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως το αεροσκάφος να ανατινάχθηκε νωρίτερα απ΄ ότι πιστεύουν μέχρι σήμερα οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, το γεγονός ότι η σορός του μωρού βρέθηκε πιο κοντά στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου – απ΄ όπου απογειώθηκε - οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο ανατινάχθηκε λίγο μετά την απογείωσή του.

Σχετικές ειδήσεις