ΚΟΣΜΟΣ

Lufthansa: Ξεκίνησε απεργία διαρκείας – Ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις

Lufthansa: Ξεκίνησε απεργία διαρκείας – Ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις

Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ακύρωσε σήμερα εκατοντάδες πτήσεις μετά την ανακοίνωση του συνδικάτου των πληρωμάτων καμπίνας UFO ότι θα ξεκινήσει απεργία στις πτήσεις από τη Φρανκφούρτη και το Ντίσελντορφ από τις 13:00 ώρα Γκρίνουιτς (15:00 ώρα Ελλάδας), που θα μπορούσε να είναι η αρχή της μεγαλύτερης διάρκειας απεργιακής κινητοποίησης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον αερομεταφορέα.

Κατά την πρώτη ημέρα μιας εβδομάδας με προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις έπειτα από την αποτυχία των συνομιλιών για το συνταξιοδοτικό, οι αεροσυνοδοί και οι ιπτάμενοι φροντιστές κλήθηκαν να απεργήσουν στη Φρανκφούρτη, το μεγαλύτερο αεροπορικό κέντρο της Lufthansa, και στο Ντίσελντορφ μέχρι τις 22:00 ώρα Γκρίνουιτς (24:00 ώρα Ελλάδας). Η απεργία αυτή πρόκειται να επηράσει περίπου 37.500 επιβάτες.

Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι έχει ακυρώσει 290 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, περιλαμβανομένων και 15 πτήσεων μεγάλων αποστάσεων, που είναι οι πιο επικερδείς για τις αεροπορικές εταιρίες. Πάντως θα πραγματοποιηθούν οκτώ πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, ανέφερε.

Περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις πρέπει να αναμένονται αύριο στη Φρανκφούρτη, ανέφερε σήμερα το συνδικάτο, ωστόσο το άλλο κύριο κέντρο της Lufthansa στο Μόναχο δεν θα έχει απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι μετά τη Δευτέρα, δεδομένων των σχολικών αργιών στην περιοχή αυτή.

Οι αεροπορικές εταιρίες του Ομίλου Lufthansa --Swiss, Austrian Airlines, Germanwings, Eurowings, Brussels Airlines, Air Dolomiti και Cityline-- δεν θα επηρεαστούν από την απεργία. Αυτό σημαίνει πως συνολικά ο αεροπορικός όμιλος μπορεί να φέρει σε πέρας το 90% των 3.000 πτήσεων που πραγματοποιεί υπό κανονικές συνθήκες την Παρασκευή.

Η απεργιακή κινητοποίηση σημειώνεται μετά την αποτυχία της Lufthansa και του συνδικάτου να καταλήξουν σε συμφωνία σε μια μακρά διένεξη για την πρόωρη συνταξιοδότηση και τις συντάξεις.

Η Lufthnansa προσπαθεί να διαπραγματευθεί με διάφορες ομάδες εργαζομένων προκειμένου να μειώσει το κόστος συνταξιοδότησης στο πλαίσιο ενός σχεδίου περιορισμού του κόστους που θα της επιτρέψει να ανταγωνιστεί καλύτερα τις εταιρίες χαμηλού κόστους και τις πιο φτηνές αεροπορικές εταιρίες του Κόλπου.

Αν η διοίκηση της Lufthansa δεν προβεί σε παραχωρήσεις, το συνδικάτο θα υλοποιήσει την απειλή του να συνεχίσει την απεργιακή κινητοποίηση έως τις 13 Νοεμβρίου, ανέφερε.

"Λυπούμαστε αλλά δεν βλέπουμε εναλλακτική", δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Νικολέι Μπάουμπλις.

Η μετοχή της Lufthansa κατέγραψε άνοδο σχεδόν 3% σήμερα, ανακτώντας σχεδόν τις απώλειες που σημείωσε χθες, όταν έκλεισε με πτώση 4% μετά την επιβεβαίωση της απεργίας από το συνδικάτο.

Ο αναλυτής της Equinet Γιόχεν Ρότενμπαχερ δήλωσε πως το κόστος της απεργίας θα ανέλθει συνολικά στα 20 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, ανάλογα με τον αριθμό των ακυρώσεων. Συνολικά το κόστος θα φθάσει τα 140 εκατομμύρια ευρώ, αν η απεργία διαρκέσει επτά ημέρες, σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή.