ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι χώρες του Κόλπου ας κάνουν κάτι για τους Σύρους πρόσφυγες

ΗΠΑ: Οι χώρες του Κόλπου ας κάνουν κάτι για τους Σύρους πρόσφυγες

Οι ΗΠΑ προφανώς πιεζόμενες από την Ευρώπη, καλούν τις πλούσιες χώρες του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, καθώς και τις αναδυόμενες χώρες των BRICS να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες.

Με αυτή τη δήλωση η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αν Ρίτσαρντ μοιράζει το βάρος των ευθυνών για το προσφυγικό ζήτημα στη διεθνή κοινότητα. Η Αμερική έχει μείνει τεχνηέντως στο περιθώριο των συζητήσεων για τη μεταναστευτική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη και επιλέγει τη συγκεκριμένη στιγμή να ανακινήσει θέμα για τις χώρες του Κόλπου, αλλά και τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα.

Θα θέλαμε να δούμε περισσότερη βοήθεια να έρχεται από τις χώρες του Κόλπου που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είναι - συγκριτικά με την Ιορδανία και το Λίβανο - πλούσιες χώρες, δήλωσε η Ρίτσαρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAN. Περισσότερη βοήθεια μπορούν επίσης να προσφέρουν οι αποκαλούμενες χώρες των BRICS, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και σε μικρότερο βαθμό η Νότια Αφρική, πρόσθεσε. Αυτές είναι οι πλούσιες χώρες που έχουν ενδιαφέρον στην περιοχή που μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα από ανθρωπιστικής μεριάς, τόνισε.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι χώρες του Κόλπου, όπως το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν μεγάλη συνεισφορά στη βοήθεια των προσφύγων, όμως άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ μπορούν να κάνουν περισσότερα.

Oι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Κατάρ) όμως ουδέποτε έχουν υπογράψει το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες που διέπει το διεθνές δίκαιο στα αιτήματα ασύλου, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι κυβερνήσεις των χωρών του Κόλπου - όπως υποστηρίζουν - έχουν υποδεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία - όχι όμως με το νόμιμο καθεστώς του πρόσφυγα.

Το Σεπτέμβριο μια κυβερνητική πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ότι η χώρα έχει δεχτεί περίπου 2,5 εκατομμύρια Σύρους από την έναρξη του πολέμου.

Σχετικές ειδήσεις