ΚΟΣΜΟΣ

Στα «κάτω» τους Ελευθερία Έκφρασης και Κράτος Δικαίου στην Τουρκία, λέει η Ευρώπη

Στα «κάτω» τους Ελευθερία Έκφρασης και Κράτος Δικαίου στην Τουρκία, λέει η Ευρώπη

Κράτος Δικαίου αλλά και Ελευθερία Έκφρασης δεν είναι στις προτεραιότητες του τουρκικού κράτους, κάτι που καθόλου δε διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις Ερντογάν και Ε.Ε. αφού αποτελεί το κύριο αγκάθι για το ξεπάγωμα της διαδικασίας εισδοχής της Τουρκίας στην Ενωση.

Με σημερινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Ενωση καταγγέλει την αρνητική τάση ως προς τον σεβασμό του κράτους δικαίου στην Τουρκία και τη σοβαρή υποχώρηση της ελευθερίας έκφρασης, στην ετήσια έκθεση για την πρόοδο της χώρας.

Επειτα από πολλά χρόνια προόδου στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης, διαπιστώνεται μεγάλη υποχώρηση κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαιρετίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες που συνεπάγεται η υποδοχή δύο εκατομμυρίων σύρων και ιρακινών προσφύγων στην Τουρκία.

Παράλληλα, η Τουρκία πρέπει να αποκλιμακώσει τη βία στη χώρα, να επιδιώξει ειρήνευση με τους Κούρδους, αναφέρεται επίσης στην έκθεση της Επιτροπής. Η Επιτροπή ελπίζει στον τερματισμό της κλιμακούμενης βίας στην Τουρκία και στην επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μία μόνιμη λύση της κουρδικής υπόθεσης, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Η νέα κυβέρνηση η οποία σχηματίσθηκε μετά τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου πρέπει να δώσει μία απάντηση σε αυτά τα θέματα επείγουσας προτεραιότητας, σύμφωνα με την Επιτροπή, η έκθεση της οποίας επρόκειτο αρχικά να δοθεί στη δημοσιότητα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Η δημοσίευση μετατέθηκε για μετά τη διενέργεια των εκλογών, που έδωσαν και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία στο ισλαμο-συντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να πείσουν τις τουρκικές αρχές να λάβουν μέτρα για την ανάσχεση της προσφυγικής ροής προς την Ευρώπη.