ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ντεμιρτάς κατηγορεί τον Ερντογάν ότι επιδιώκει μια «συνταγματική δικτατορία»

Τουρκία: Ο Ντεμιρτάς κατηγορεί τον Ερντογάν ότι επιδιώκει μια «συνταγματική δικτατορία»

Ο ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια «συνταγματική δικτατορία», πιέζοντας για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την μετατροπή του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό, με τη μεταφορά των σημαντικότερων εκτελεστικών εξουσιών από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως ο Τούρκος πρόεδρος καλλιέργησε κλίμα φόβου για να εξασφαλίσει τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή (8/11) στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του HDP, που εκφράζει μεγάλο μέρος της κουρδικής μειονότητας, εξέφρασε την εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος ως το φθινόπωρο του 2016.

Στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) - που ίδρυσε ο Ερντογάν - ανέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,4% κι εκλέγοντας 317 βουλευτές σε σύνολο 550 εδρών. Απέχει επομένως 13 έδρες από την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται για την προκήρυξη ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.

Ο Ντεμιρτάς τόνισε πως το HDP θα εναντιωθεί στα σχέδια του Ερντογάν μετά την αποχώρησή του από τον θώκο του πρωθυπουργού το 2014, για μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε προεδρικό και την μεταφορά περισσότερων εξουσιών στην προεδρία.

«Θα έπρεπε να έχουμε χάσει το μυαλό μας για να συμφωνήσουμε σε αυτό», δήλωσε ο Ντεμιρτάς. «Το σχέδιο του Ερντογάν για ένα σύστημα με εκτελεστική προεδρία στην πραγματικότητα, είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης με τις εξουσίες συγκεντρωμένες στα χέρια ενός άνδρα, για μια συνταγματική δικτατορία με όλες τις εξουσίες σε ένα και μόνο χέρι».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είχε δηλώσει λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου πως ένα θέμα όπως η αλλαγή του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς την υποστήριξη του λαού και πρόσθεσε πως αν κριθεί αναγκαίο, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Ο ηγέτης του HDP, το οποίο εξασφάλισε 59 κοινοβουλευτικές έδρες – 21 λιγότερες απ' όσες στις εκλογές του Ιουνίου – απέδωσε στην ατμόσφαιρα που δημιούργησε το «Προεδρικό Μέγαρο» τους λόγους της πτώσης των ποσοστών του κόμματος του.

«Με στόχο να κρατήσει το HDP κάτω από το εκλογικό όριο (σ.σ. για την είσοδο στην τουρκική Βουλή απαιτείται ποσοστό 10% σε εθνικό επίπεδο) το Προεδρικό Μέγαρο έστησε μια πολεμική προεκλογική εκστρατεία, τοποθετώντας στο επίκεντρό της τις επιθέσεις ενάντια στο HDP», ανέφερε. «Το AKP και το Προεδρικό Μέγαρο υπολόγισαν πως είναι πιθανό να αυξήσουν την υποστήριξη προς αυτούς φοβίζοντας τους ψηφοφόρους. Θα τον χρησιμοποιήσουν πιο συχνά τώρα, καθώς είδαν πως αυτή η τακτική έχει αποτελέσματα», επιχειρηματολόγησε. Πρόσθεσε πάντως πως αναμένει η κυβέρνηση τελικά να επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το PKK

Ο Αϊλάν Σεφέρ Ουστούν, αντιπρόεδρος του AKP, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Ντεμιρτάς, χαρακτηρίζοντας τους σκανδαλοθηρικούς, και δηλώνοντας πως σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ντεμιρτάς, ήταν οι υποστηρικτές του AKP που δέχονταν απειλές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις κυρίως κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

«Δεν ήμασταν εμείς που δημιουργήσαμε την ατμόσφαιρα του φόβου, αλλά το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οι ομάδες που συνδέονται με αυτό. Το HDP είναι το κόμμα που κέρδισε από μια τέτοια ατμόσφαιρα», δήλωσε στο Ρόιτερς. «Το AKP δεν μπορούσε να διεξάγει μια προεκλογική εκστρατεία στα νοτιοδυτικά, εξαιτίας αυτής της ατμόσφαιρας».

Σχετικές ειδήσεις