ΚΟΣΜΟΣ

Οι απαιτήσεις του Κάμερον από την Ε.Ε.

Οι απαιτήσεις του Κάμερον από την Ε.Ε.

Λιγότερη Ευρώπη (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) ζήτησε αρχικά στην ομιλία του ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για να πει στη συνέχεια ότι ζητά δεσμεύσεις εκ μέρους της Ένωσης ότι η Ευρώπη δε θα στραφεί εναντίον του εαυτού της.

Ο Κάμερον έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά του να αλλάξει τους δεσμούς της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πριν από το τέλος του 2017.

Ακολουθούν μερικά από τα κύρια σημεία της ομιλίας που έδωσε σήμερα ο Κάμερον στο κέντρο σκέψης Chatham House:
Ποτέ μην ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει τώρα 28 παλαιά έθνη της Ευρώπης. Αυτή καθαυτή η ποικιλία είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης. Η Βρετανία λέει ας πανηγυρίσουμε αυτό το γεγονός, ας αναγνωρίσουμε πως η απάντηση σε κάθε πρόβλημα δεν είναι πάντα περισσότερη Ευρώπη. Μερικές φορές είναι λιγότερη Ευρώπη...Πρέπει να φέρουμε μαζί όλες τις διαφορετικές προτάσεις, υποσχέσεις και συμφωνίες –για την ενιαία αγορά, το εμπόριο ή τις περικοπές στη ρύθμιση– να τα φέρουμε όλα μαζί σε μια σαφή δέσμευση που θα εγγράφει την ανταγωνιστικότητα στο DNA του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης...Μπορώ να σας πω σήμερα πως ως μέρος της επαναδιαπραγμάτευσής μας, ζητώ από τους ευρωπαίους ηγέτες μια σαφή, νομικά δεσμευτική και αμετάκλητη συμφωνία ώστε να τερματιστεί η υποχρέωση της Βρετανίας να εργαστεί για μια διαρκώς στενότερη ένωση...Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέες απειλές και κινδύνους στη χώρα μας, δεν έχω καμία αμφιβολία πως για τη Βρετανία, το ευρωπαϊκό ερώτημα δεν αφορά απλώς την οικονομική ασφάλεια αλλά και την εθνική ασφάλεια.

Σχετικές ειδήσεις