ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Απελευθερώθηκε από τη στρατιωτική δικαιοσύνη ο δημοσιογράφος Χοσάμ Μπαχγκάτ

Αίγυπτος: Απελευθερώθηκε από τη στρατιωτική δικαιοσύνη ο δημοσιογράφος Χοσάμ Μπαχγκάτ

Απελευθερώθηκε την Τρίτη (10/11) από τη στρατιωτική δικαιοσύνη ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Χοσάμ Μπαχγκάτ, ο οποίος συνελήφθη και ανακρίθηκε με την κατηγορία της δημοσίευσης "ψευδών πληροφοριών", ανακοίνωσε ο Γκασέλ Αμπντέλ-Ραζέκ, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Ατομικά Δικαιώματα, οργάνωση την οποία ίδρυσε ο Μπαχγκάτ το 2002.

«Μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι βγήκε από το κτίριο των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών», διευκρίνισε.

Ο 37χρονος δημοσιογράφος, γνωστός για τις ενδελεχείς του έρευνες, εκλήθη το πρωί της Κυριακής από τις στρατιωτικές υπηρεσίες. Μεταφέρθηκε στην στρατιωτική εισαγγελία εννέα ώρες αργότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα MadaMasr με την οποία συνεργάζεται ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

«Ο Χοσάμ τηλεφώνησε στον δικηγόρο του και του είπε ότι κατηγορείται διότι δημοσίευσε ψευδείς πληροφορίες που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον», είχε δηλώσει μετά τη σύλληψή του η Λίνα Ατάλαχ διευθύντρια της ιστοσελίδας MadaMasr .

Ο Χοσάμ Μπαχγκάτ είναι ένας από τους ιδρυτές το 2002 της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τις Ατομικές Ελευθερίες που έπαιξε ρόλο στην λαϊκή εξέγερση του 2011 η οποία κατέληξε στην εκδίωξη του Χόνσι Μουμπάρακ από την εξουσία. Ο δημοσιογράφος τιμήθηκε στο τέλος του 2011 με τον βραβείο AlisonDesForges, που προορίζεται για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

bahgat11web

Αν και οι λόγοι της σύλληψής του παραμένουν άγνωστοι, ορισμένοι στην Αίγυπτο θεωρούν ότι αιτία μπορεί να είναι οι ενοχλητικές του δημοσιογραφικές έρευνες, κυρίως για τις στρατιωτικές δίκες.

Το 2014, ο δημοσιογράφος είχε ερευνήσει την παρουσία των τζιχαντιστών στην Αίγυπτο, αποδεικνύοντας ότι πολλοί από αυτούς απελευθερώθηκαν όταν την εξουσία ασκούσε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο συστάθηκε μετά την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η Αίγυπτος ενίσχυσε το καλοκαίρι την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία με νόμο που προβλέπει την επιβολή μεγάλων προστίμων σε δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων των ξένων, που μεταδίδουν πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες ανακοινώσεις και τους επίσημους απολογισμούς σε περίπτωση επιθέσεων.