ΚΟΣΜΟΣ

Η μητρότητα είναι πιο ασφαλής πλέον λέει η UNICEF

Η μητρότητα είναι πιο ασφαλής πλέον λέει η UNICEF

Η Μητρική Θνησιμότητα, μειώθηκε κατά 44% από το 1990, όπως αναφέρει σχετική έκθεση που δημοσιεύουν σε έκθεσή τους η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), η UNICEF, το UNFPA, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΙΣΟ

Οι μητρικοί θάνατοι σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν από περίπου 532.000 το 1990 σε 303.000 την φετινή χρονιά, Η μητρική θνησιμότητα ορίζεται ως ο θάνατος μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή μέσα σε 6 εβδομάδες μετά τη γέννα.
«Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας πυροδότησαν άνευ προηγουμένου προσπάθειες για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας», λέει η Δρ Flavia Bustreo, Βοηθός Γενικός Διευθυντής στον ΠΟΥ, για την υγεία της Οικογένειας, των Γυναικών και των Παιδιών. Και συμπληρώνει: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, ο κίνδυνος για μια γυναίκας να πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, μειώθηκε σχεδόν στο μισό. Αυτό είναι πραγματική πρόοδος, αν και δεν είναι αρκετό. Ξέρουμε ότι μπορούμε να τελειώσουμε οριστικά αυτούς τους θανάτους μέχρι το 2030 γι’ αυτό δεσμευόμαστε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει πολύ περισσότερη προσπάθεια, σύμφωνα με τον Δρ. Babatunde Osotimehin, Εκτελεστικό Διευθυντή του UNFPA: «Πολλές χώρες με υψηλά ποσοστά μητρικής θνησιμότητας θα κάνουν μικρή πρόοδο, ή θα μείνουν ακόμα και πίσω, κατά τα επόμενα 15 χρόνια, αν δεν βελτιώσουμε το σημερινό αριθμό των διαθέσιμων μαιών και των υπόλοιπων επαγγελματιών στον τομέα της υγείας με μαιευτικές δεξιότητες», τονίζει. Και προσθέτει: «Αν δεν δώσουμε μια μεγάλη ώθηση τώρα, το 2030 θα βρεθούμε αντιμέτωποι, για άλλη μια φορά, με έναν χαμένο στόχο για τη μείωση των μητρικών θανάτων».

Άνιση πρόοδος

Παρά τις παγκόσμιες βελτιώσεις, μόνο 9 χώρες πέτυχαν τον 5ο Αναπτυξιακό Στόχο της Χιλιετίας για τη μείωση του ποσοστού μητρικής θνησιμότητας κατά τουλάχιστον 75% μεταξύ 1990 και 2015. Οι χώρες αυτές είναι το Μπουτάν, το Πράσινο Ακρωτήρι, η Καμπότζη, το Ιράν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, οι Μαλδίβες, η Μογγολία, η Ρουάντα και το Ανατολικό Τιμόρ. Παρά τη σημαντική αυτή εξέλιξη, τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας σε ορισμένες από αυτές τις χώρες, παραμένουν υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

«Όπως έχουμε δει με όλους τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που αφορούν την υγεία, η ενίσχυση του συστήματος υγείας θα πρέπει να εφαρμοστεί με προσοχή σε άλλα θέματα για τη μείωση των μητρικών θανάτων», αναφέρει η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Geeta Rao Gupta. Και συνεχίζει: «Η εκπαίδευση των γυναικών και των κοριτσιών, ιδιαίτερα των πιο περιθωριοποιημένων, είναι το κλειδί για την επιβίωσή τη δική τους και των παιδιών τους. Η εκπαίδευση τους παρέχει τη γνώση να αμφισβητήσουν παραδοσιακές πρακτικές που θέτουν τις ίδιες και τα παιδιά τους σε κίνδυνο».

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, περίπου το 99% των μητρικών θανάτων παγκοσμίως θα έχουν εμφανιστεί στις αναπτυσσόμενες περιφέρειες, με την υποσαχάρια Αφρική και μόνο ν’ αντιπροσωπεύει τους 2 στους 3 (66%) θανάτους.

Αλλά αυτό αποτελεί σημαντική βελτίωση: Η υποσαχάρια Αφρική είδε σχεδόν 45% μείωση στα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας, από 987 σε 546 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων νεογνών μεταξύ 1990 και 2015.

Η μεγαλύτερη βελτίωση από οποιαδήποτε άλλη περιοχή καταγράφηκε στην Ανατολική Ασία, όπου ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας μειώθηκε από 95 σε 27 θανάτους, ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων νεογνών (μείωση κατά 72%).
Στις ανεπτυγμένες περιφέρειες, η μητρική θνησιμότητα μειώθηκε κατά 48% μεταξύ 1990 και 2015, από 23 σε 12 θανάτους, ανά 100.000 γεννήσεις.