ΚΟΣΜΟΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα για τους άνδρες που δεν θέλουν να αποκτήσουν άλλα παιδιά (photos)

Η Παγκόσμια Ημέρα για τους άνδρες που δεν θέλουν να αποκτήσουν άλλα παιδιά (photos)

Χιλιάδες άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο πρόκειται να υποβληθούν κατά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής (σ.σ η χειρουργική διαδικασία στείρωσης που χρησιμοποιείται στους άνδρες εκείνους που δεν θέλουν να αποκτήσουν άλλα παιδιά) στη συγκεκριμένη επέμβαση, σε μία προσπάθεια να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Περίπου 750 γιατροί σε 25 χώρες πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις χειρουργικές επεμβάσεις σε 3.000 εθελοντές με πολλές από αυτές να παρέχονται είτε δωρεάν είτε σε πολύ χαμηλή τιμή.

«Στην προσπάθειά τους να αναλάβουν ευθύνη για τον οικογενειακό προγραμματισμό, οι άνδρες γίνονται ήρωες για τις συντρόφους τους, τις οικογένειές τους και το μέλλον μας», δήλωσε ένας εκ των διοργανωτών, ο Τζόναθαν Στακ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την ώρα που, σύμφωνα με νέα έκθεση, περίπου 24 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε φτωχές χώρες έχουν σήμερα πρόσβαση σε σύγχρονα αντισυλληπτικά χάπια, αριθμός που είναι κατά δέκα εκατομμύρια μικρότερος από τη δέσμευση που είχαν αναλάβει ακτιβιστές και χορηγοί το 2012.

Σημειώνεται ότι περίπου τέσσερις στις δέκα εγκυμοσύνες σε όλο τον κόσμο είναι ανεπιθύμητες, ενώ οι διοργανωτές της εκδήλωσης δήλωσαν ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός εξακολουθεί να επαφίεται τις περισσότερες φορές στις γυναίκες, οι οποίες είναι εκείνες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Σε πολλές χώρες, το ποσοστό των ανδρών που υποβάλλονται σε αγγειεκτομή είναι μικρότερο από 1%, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία ασφαλή διαδικασία, αλλά και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή του άνδρα, διευκρίνισαν οι διοργανωτές.

Στην κυρίως μουσουλμανική Ινδονησία, οι προσπάθειες να πειστούν οι άνδρες να υποβληθούν σε αγγειεκτομή, συνάντησαν εμπόδια πριν από μερικά χρόνια, όταν το ανώτατο όργανο των ισλαμιστών κληρικών χαρακτήρισε τη διαδικασία αντίθετη στον ισλαμικό νόμο.

Σε άλλες χώρες, η πρακτική αυτή επίσης συναντά απαγορεύσεις και προκαταλήψεις, ενώ σε μερικές περιπτώσεις θεωρείται εσφαλμένα ότι επηρεάζει τον ανδρισμό.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε ναό της νήσου Μπαλί στην Ινδονησία, έδρα για φέτος της Παγκόσμιας Ημέρας Στείρωσης: οι πρώτοι έξι άνδρες που υποβλήθηκαν στη διαδικασία παρουσιάστηκαν ενώπιον συγκεντρωμένου πλήθους προτού μεταφερθούν στους εσωτερικούς χώρους της κινητής μονάδας υγείας για τη διαδικασία.

Ο ειδικός σε στειρώσεις γιατρός Νταγκ Στάιν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει την επέμβαση σε περισσότερους από 30.000 άνδρες και έχει θεσπίσει - μαζί με τον Στακ - την Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής, δήλωσε στους παρευρισκόμενους ότι η διαδικασία είναι θετική τόσο για τους άνδρες όσο και για τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες.

Αυτή ήταν η τρίτη εκδήλωση του είδους. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2013 στην Αυστραλία. Οι διοργανωτές επέλεξαν φέτος το Μπαλί ώστε να συμπέσει με τη διεθνή διάσκεψη για τον οικογενειακό προγραμματισμό, η οποία ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο νησί, αλλά αναβλήθηκε έπειτα από το κλείσιμο του αεροδρομίου για αρκετές ημέρες εξαιτίας της παρουσίας ηφαιστειακής σκόνης.

Σχετικές ειδήσεις