ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: Είμαστε σε πόλεμο – Θα τους καταστρέψουμε

Ολάντ: Είμαστε σε πόλεμο – Θα τους καταστρέψουμε

«Η Γαλλία είναι σε πόλεμο» επανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας σε μια ιστορική συνεδρίαση της Γερουσίας και της εθνοσυνέλευσης.

Ιστορική συνεδρίαση της Γερουσίας και της εθνοσυνέλευσης – Επιμονή και υπομονή ζήτησε από το γαλλικό λαό

Ο κ. Ολάντ τόνισε πως οι γαλλικές επιχειρήσεις στη Συρία θα ενταθούν εκφράζοντας τη δέσμευση ότι «θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος».

«Επρόκειτο για επίθεση κατά των αξιών της Γαλλίας, κατά του τρόπου ζωής στη χώρα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Είμαστε η πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Δημοκρατία μας έχει νικήσει πολύ πιο σοβαρούς αντιπάλους και δεν μπορεί να θιγεί από αυτούς τους δειλούς που μας επιτέθηκαν, στρέφοντας τα όπλα μπροστά σε άοπλους», τόνισε ο κ. Ολάντ.

Σήμερα η χώρα μας θρηνεί, σημείωσε.

Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου έχουν στόχο «να σπείρουν τον φόβο και να μας διαιρέσουν» σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι σε αυτόν τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών χρειαζόμαστε χρόνο, διαβεβαιώνοντας ότι «μπορούμε να πλήξουμε τον εχθρό» και ζητώντας από τους Γάλλους πολίτες επιμονή, υπομονή, αξιοπρέπεια και αντοχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι μόνο εχθρός της Γαλλίας, αλλά εχθρός όλης της Ευρώπης, ενώ υπογραμμίζοντας ότι η αποφασιστιτικότητα για καταστολή της τρομοκρατικής οργάνωσης «δεν είναι μόνο δική μας, αλλά όλου του κόσμου», ζήτησε να διαμορφωθεί μια μεγάλη διεθνή συμμαχία κατά του ISIS.

Όπως είπε, έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει γρήγορα ψήφισμα κατά της τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι στο μεταξύ, η Γαλλία θα εντείνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία.

Προανήγγειλε δε την ενίσχυση της αστυνομίας με επιπλέον 10.000 άτομα σε ορίζοντα πενταετίας, οι οποίοι θα απλοφορούν.

Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στη Συρία, σημειώνοντας ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» θα πλεύσει αύριο στη Μεσόγειο για καλύτερο συντονισμό των δράσεων στη Συρία.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε ο Ολάντ για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων, ήταν:

  • Επεκτείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα για τρεις μήνες.
  • Το Σύνταγμα θα πρέπει να επιτρέπει στο κράτος να απαγορεύει σε πολίτη με διπλή υπηκοότητα να μπαίνει σε γαλλικό έδαφος, εάν αυτός αποτελεί «τρομοκρατική απειλή».
  • Θα πρέπει να υπάρχει νόμος που να ορίζει ότι θα μπορεί να αφαιρείται από πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα, η γαλλική υπηκοότητα, εάν κατηγορηθούν για τρομοκρατία.
  • Παράλληλα σημείωσε ότι θα πρέπει να απευλαύνονται με ταχύτερες διαδικασίες οι ξένοι πολίτες που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
  • Είπε ότι 5.000 θέσεις εργασίας στην αστυνομία θα δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
  • Δεν θα υπάρξουν περικοπές στις θέσεις εργασίας στον γαλλικό στρατό μέχρι το 2019.

Θα εξαλείψουμε την τρομοκρατία, είπε ο Ολάντ και κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε: «Ζήτω η Δημοκρατία! Ζήτω η Γαλλία». Οι γερουσιαστές και οι βουλευτές τον χειροκρότησαν και στη συνέχεια έψαλαν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

Ξεκίνησαν οι επιδρομές κατά των τζιχαντιστών

Οι σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις των γαλλικών δυνάμεων στη Ράκα της Συρίας έπληξαν δύο στρατόπεδα εκπαίδευσης και αποθήκες όπλων της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 36 εκρήξεις ακούστηκαν στη Ράκα τη νύχτα, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. Δεν έχει γίνει σαφές επί του παρόντος αν όλες οι εκρήξεις προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές ή άλλα εκρηκτικά. Οι εκρήξεις συγκλόνισαν όλη την πόλη. Υπήρξαν επιδρομές βορείως και νοτίως της Ράκας, πρόσθεσε εκτιμώντας ότι οι εκρήξεις αυτές πιθανόν προκλήθηκαν από τις επιδρομές των γαλλικών μαχητικών.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ που χρησιμοποιούν τη Ράκα ως ντε φάκτο πρωτεύουσα του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου τους, περιορίζουν τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, μετά τις γαλλικές επιδρομές με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η συλλογή πληροφοριών για πιθανά θύματα, πρόσθεσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χθες βράδυ δέκα γαλλικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά 4ης γενιάς «Rafale» μαζί με «Mirage» με τη βοήθεια των Αμερικανών έριξαν 20 βόμβες στη βόρεια Συρία εναντίον θέσεων του ΙΚ, και κατέστρεψαν ένα αρχηγείο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της ακραίας σκληροπυρηνικής οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 129 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 350.

Σχετικές ειδήσεις