ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Παρίσι: Έληξε η επιχείρηση στις Βρυξέλλες για τη σύλληψη του Νο1 καταζητούμενου (video)

Επίθεση Παρίσι: Έληξε η επιχείρηση στις Βρυξέλλες για τη σύλληψη του Νο1 καταζητούμενου (video)

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα (16/11) στη συνοικία Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών, η οποία συνδέεται άμεσα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Αργά το μεσημέρι, έγινε γνωστό από τοπικό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, ότι η βελγική αστυνομία ολοκλήρωσε την πολύωρη επιχείρησή της στο Μόλενμπεεκ.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στην περιοχή του Μόλενμπεεκ, όπου διέμενε παλαιότερα ο υπ' αριθμόν 1 ύποπτος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ και η οποία χαρακτηρίζεται και ως «πρωτεύουσα των τζιχαντιστών της Ευρώπης», ακούστηκαν σήμερα πυροβολισμοί και εκρήξεις.

15967243

Ο εισαγγελέας του Βελγίου πάντως επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η επιχείρηση στήθηκε προκειμένου να συλληφθεί ο Salah Abdeslam χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Νωρίτερα το ραδιοφωνικό δίκτυο RTL μετέδωσε ότι Βέλγοι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Abdeslam, μια πληροφορία πάντως που δεν επιβεβαιώθηκε από την εισαγγελία της χώρας.

Παράλληλα, ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, αφέθηκε ο αδερφός του Mohammed Abdeslam, ο οποίος είχε συλληφθεί το Σάββατο σε περιοχή των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, ο πελάτης της «δεν έχει κάνει στη ζωή του τις ίδιες επιλογές με τα αδέρφια του».

Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος αδερφός του Salah, ο 31χρονος Ibrahim (Brahim) Abdeslam, είχε ταυτοποιηθεί από τους εισαγγελείς ως ο άνδρας που νοίκιασε ένα Seat το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις. Ανατινάχτηκε στο Comptoir Voltaire, τραυματίζοντας έναν περαστικό.

Μαζί με τον Mohammed Abdeslam, αφέθηκαν ελεύθεροι τέσσερις ακόμα (από τους συνολικά επτά υπόπτους) που είχαν συλληφθεί στις Βρυξέλλες σε σχέση με το μακελειό στο Παρίσι.

Έφοδοι και στη Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζανέβ δήλωσε ότι 104 άτομα έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, μετά τις 168 εφόδους που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα της Δευτέρας σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας.

Εικοσιτρείς άνθρωποι έχουν συλληφθεί, όπως πρόσθεσε ενώ έχουν βρεθεί πολλά όπλα μεταξύ αυτών και εκτοξευτήρας ρουκετών στη Λιόν.

Σε κατάσταση συναγερμού το Βέλγιο

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε αυστηρότερους ελέγχους σε σύνορα, αεροδρόμια και σταθμούς, καλώντας τον κόσμο να βρίσκεται σε εγρήγορση αλλά και να διατηρήσει την ψυχραιμία του, συνεχίζοντας τους καθημερινούς του ρυθμούς. Παράλληλα αναγνώρισε ότι το Μόλενμπεκ συνιστά ένα κολοσσιαίο πρόβλημα.

Διαβεβαίωσε ότι θα αναληφθεί άμεσα δράση, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα διατεθούν περισσότεροι πόροι για την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών.

«Οι τρομοκράτες σκοτώνουν στο όνομα του μίσους και όχι του Ισλάμ», πρόσθεσε. Σχετικά με το ενδεχόμενο χερσαίων επιθέσεων στην Συρία, ο Βέλγος πρωθυπουργός αρκέστηκε να αναφέρει ότι «οι συζητήσεις επ’ αυτού πρέπει να συνεχιστούν», εντούτοις κατέστησε σαφές ότι «το Βέλγιο συμμερίζεται την αποφασιστικότητα να συντριβεί ο ISIS». Απέφυγε να δεσμευτεί για βελγική συμμετοχή σε χερσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο τόνισε την διαθεσιμότητα των Βέλγων ενόπλων δυνάμεων επικαλούμενος για παράδειγμα την περίπτωση της φρεγάτας Leopold που συνοδεύει γαλλικό αεροπλανοφόρο στον Περσικό.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Στεβέν Βαντεπούτ δήλωσε, ότι η βελγική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ανακαλέσει τις αποφάσεις της να λάβει μέρος σε στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του ISIS». «Πρέπει να δείξουμε ότι το εννοούμε σοβαρά: Πρέπει να γονατίσουμε στρατιωτικά τον ISIS», υπογράμμισε.

«Πρέπει να συνεχιστούν οι στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του ISIS, αλλά πρέπει καταρχήν να υπάρξει μια πολιτική λύση για την Συρία και το Ιράκ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Β. Ρέυντερς.

Τέλος υπέρ της αυστηρότερης εφαρμογής της Συμφωνίας του Σέγκεν τάσσεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάν Ζαμπόν μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γάλλο ομόλογό του, παραδεχόμενος, παράλληλα, ότι η συνοικία Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών όπου κατοικούσαν οι τρομοκράτες, βρίσκεται εκτός ελέγχου των διωκτικών αρχών. «Χρειάζεται να υπάρξει μια αυστηρότερη πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά την εμπορία όπλων», πρόσθεσε. Ο ίδιος πολιτικός τόνισε ότι «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το ενδεχόμενο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί τρομοκρατική επίθεση σε βελγικό έδαφος».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις από το αιματοβαμμένο Παρίσι

Δείτε τα hashtags #ParisAttacks και #Prayers4Paris

Σχετικές ειδήσεις