ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ ζητά αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και αναμόρφωση της Ευρώπης

Ο Ολάντ ζητά αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και αναμόρφωση της Ευρώπης

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές απαιτεί πλέον αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και λεπτομερή καταγραφή των εισερχομένων στην Ευρώπη.Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Ευρώπη μπορεί να γυρίσει στην Εποχή των συρματοπλεγμάτων και των Τειχών αν δεν υπάρξουν σοβαρές αλλαγές ασφαλείας εντός της Ένωσης. Στο λόγο που εκφώνησε την επομένη των επιθέσεων που αιματοκύλισαν το Παρίσι, ο Ολάντ κατηγόρησε τους ακτιβιστές εμμέσως ότι μπλοκάρουν την αναμόρφωση των μέτρων ασφαλείας και ότι ωθούν στα άκρα των δυνατοτήτων της τη Συνθήκη Σέγκεν.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΣΙΟ ΤΩΝ G20

Είναι η στιγμή να σταματήσουν οι διακινητές να δρουν ανεξέλεγκτα είπε ο Γάλλος πρόεδρος και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές προωθεί την ιδέα της προσωρινής παύσης ισχύος της Σέγκεν.

Παράλληλα ο Ολάντ ζήτησε από Ρωσία και ΗΠΑ να συμφωνήσουν για μια από κοινού επιχείρηση προκειμένου να αφανιστεί ο ISIS. Το ζήτημα βεβαίως είναι ότι Ρωσία και ΗΠΑ έχουν μια βασική διαφωνία κι αυτή είναι ο Άσαντ. Τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο, γιατί επί της ουσίας η Συρία είναι μια ζώνη που ενδιαφέρει τις μεγάλες δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο των G20 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαμιδίρ Πούτιν δήλωσε ότι έθεσε υπόψη των συναδέλφων του τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση του ISIS. Το Χαλιφάτο σύμφωνα με τον Πούτιν έχει λάβει οικονομική στήριξη από 40 χώρες μέσα στις οποίες υπάρχουν και κάποιες που μετέχουν στους G20. Ο Πούτιν αυτή τη φορά δεν κατονόμασε σε ποιες χώρες αναφέρεται αλλά όλοι γνωρίζουν πως αν η Δύση συνεχίζει να κρατά την ίδια στάση θα τα δημοσιοποιήσει.

Το Παρίσι μετά τις επιθέσεις

Στη Γαλλία και δη στο Παρίσι, οι κάτοικοι προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, αλλά κάποιοι έχουν αρχίσει και μιλούν ήδη για την ευρωπαϊκή εκδοχή της 11ης Σεπτεμβρίου.
Το πλήγμα των τζιχαντιστών τραυμάτισε το συλλογικό ασυνείδητο των Ευρωπαίων. Κανείς δε μπορεί πλέον να νιώθει ασφαλής λένε.

Ήδη, ορισμένοι αναφέρουν ότι η απάντηση της Γαλλίας στις επιθέσεις ουσιαστικά νομιμοποιεί το Χαλιφάτο. Από τη στιγμή που η Γαλλία λέει ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τους τζιχαντιστές οι δεύτεροι πέτυχαν το στόχο τους. Αναγνωρίστηκαν σε διεθνές επίπεδο ως δύναμη και δη ως κάποιας μορφής κράτος.

Μετά τις επιθέσεις αρκετά κράτη έσπευσαν να συνδέσουν το προσφυγικό με τις επιθέσεις. Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι, θα έχουμε περισσότερους πρόσφυγες. Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως για παράδειγμα, να παραπεμφθούν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου της Συρίας στο διεθνές δικαστήριο. Οι πρόσφυγες προσπαθούν να διαφύγουν τον ίδιο κίνδυνο που έζησαν οι άνθρωποι στο Παρίσι, στη Βηρυτό και σε άλλα μέρη του κόσμου, αναφέρει.

Σχετικές ειδήσεις