ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού στη Βουλή – Σοβαρά επεισόδια στην Πρίστινα (videos+photos)

Κόσοβο: Δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού στη Βουλή – Σοβαρά επεισόδια στην Πρίστινα (videos+photos)

Ένταση, τόσο εκτός όσο και εντός Βουλής του Κοσόβου, προκλήθηκε μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στην Πρίστινα, καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν για μία ακόμη φορά δακρυγόνο στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ έξω ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Διαδηλωτές, υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» έριξαν κόκκινη μπογιά στις ασπίδες αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Εντός της Βουλής του Κοσόβου η αντιπολίτευση προσπάθησε να εισέλθει στην αίθουσα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, ωστόσο δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να ρίξει δακρυγόνο στο διάδρομο έξω από την αίθουσα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τοπικά ΜΜΕ, η βουλευτής Αλιμπουλιένα Χατζίου λιποθύμησε.

Ο ιδρυτής και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» Αλμπίν Κούρτι παραδέχθηκε ότι ψέκασε με σπρέι πιπεριού τον πρωθυπουργό Ίσα Μουστάφα και μέλη της κυβέρνησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας σχετικά με τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.

«Ψέκασα με σπρέι πιπεριού τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, επειδή συγκρότησαν την Ένωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρτι σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, προσθέτοντας: «Η αστυνομία πάλι είναι στη λάθος πλευρά».

Παρά την αναταραχή πάντως, οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων μετακινήθηκαν σε αυτοσχέδια αίθουσα για να συνεχίσει η συνεδρίαση, στην οποία εξετάζεται το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 το οποίο πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία.

Ο βουλευτής του κινήματος «Αυτοδιάθεση», Βισάρ Ιμέρι κατήγγειλε ωστόσο ότι η αστυνομία δεν επέτρεψε σε βουλευτές της αντιπολίτευσης να εισέλθουν στη βοηθητική αίθουσα για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση.

«Η αστυνομία δεν μας επέτρεψε να περάσουμε έκανε χρήση δακρυγόνου, από το οποίο τραυματίστηκαν δύο βουλευτές της "Αυτοδιάθεσης" ο Αλμπίν Κούρτι και η Αλιμπουλιένα Χατζίου» είπε ο κ. Ιμέρι.

Η αστυνομία του Κοσόβου διέψευσε πάντως τους ισχυρισμούς του αντιπολιτευόμενου κινήματος, αναφέροντας ότι υποστηρικτές τού έριξαν δακρυγόνο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα καταδίκασε ως «εγκληματικές» τις πράξεις που τελούνται από μεμονωμένα άτομα κατά των οποίων, όπως είπε, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου.

«Δεν θα επιτρέψουμε μια μειοψηφία τριάντα βουλευτών να παρεμποδίζει το έργο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, το Κοινοβούλιο θα λειτουργήσει αυτό το εγγυόμαστε», είπε ο κ. Μουστάφα, ενώ από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελάουι, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή συνεδρίαση ζήτησε να σταματήσει η βία.

Η αντιπολίτευση που αντιδρά στη συμφωνία για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και στη συμφωνία με το Μαυροβούνιο για την οριοθέτηση των συνόρων, εμποδίζει τους τελευταίους μήνες την ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων της Βουλής με διάφορες μορφές διαμαρτυρίας, ρίχνοντας δακρυγόνα στην αίθουσα και πετώντας αυγά στον πρωθυπουργό.

Αυτή πάντως είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα 2,5 μηνών που η αντιπολίτευση εμποδίζει τις εργασίες της Βουλής του Κοσόβου με τη ρίψη δακρυγόνου, ωστόσο για πρώτη φορά χρησιμοποίησε και σπρέι πιπεριού.

Οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης συνεχίζονται αν και το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου ανέστειλε τη συμφωνία για τη σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων που επιτεύχθηκε τον περασμένο Αύγουστο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου και Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, όταν το δικαστήριο θα αποφασίσει οριστικά για την συνταγματικότητα της συμφωνίας.

Έξι αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν σε σοβαρά επεισόδια στην Πρίστινα

Την ίδια ώρα, σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Πρίστινας, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Κοσόβου, Μπάκι Κελιάνι οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής για να συμπαρασταθούν στους βουλευτές της αντιπολίτευσης πέταξαν μπουκάλια, πέτρες, κόκκινη μπογιά, διάφορα άλλα αντικείμενα, αλλά και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς.

Έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πρίστινας για ιατρική βοήθεια, ενώ ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε επίσης σοβαρά στο κεφάλι, ανέφερε ο κ. Κελιάνι.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσόβου δήλωσε ότι συνελήφθησαν δύο άτομα στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν βόμβες μολότοφ.

kosovo1

Ο Ραμούς Χαραντινάι, αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, ενός από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που πρωτοστατούν σε διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ότι η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει τον ιδρυτή του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» Άλμπιν Κούρτι την ώρα που έβγαινε από τη Βουλή.

kosovo5

«Η αστυνομία ήθελε να συλλάβει πάλι τον Κούρτι και γι αυτό ξέσπασαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία», κατέληξε ο κ. Χαραντινάι.

Σχετικές ειδήσεις