ΚΟΣΜΟΣ

Μπασάρ Αλ Άσαντ: Η Δύση είναι υπεύθυνη για τους τζιχαντιστές

Μπασάρ Αλ Άσαντ:  Η Δύση είναι υπεύθυνη για τους τζιχαντιστές

Ο πρόεδρος της Συρίας κατηγορεί τις χώρες της Δύσης πως ευθύνονται για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και υποστηρίζει πως η χώρα του που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, δεν αποτελεί λίπασμα για το ΙΚ.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RAI, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Μπορώ να σας πω ότι το ΙΚ δεν έχει φυσικό εκκολαπτήριο, κοινωνικό εκκολαπτήριο στο εσωτερικό της Συρίας».

Ο πρόεδρος της Συρίας ισχυρίζεται πως οι τζιχαντιστές που έχουν εκπαιδευτεί στη Συρία για να πραγματοποιούν επιθέσεις στο Παρίσι και αλλού, υποστηρίζονται από τους Τούρκους, τους Σαουδάραβες και το Κατάρ και δρουν «χάρη στην πολιτική της Δύσης που έχει υποστηρίζει τους τρομοκράτες ποικολοτρόπως».

Κατά τον Ασάντ, η τζιχαντιστική οργάνωση ΙΚ ξεκίνησε στο Αφγανιστάν κι εν συνεχεία «μετακόμισε» στο Ιράκ. Μάλιστα, επικαλέστηκε μια φράση του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ πως: «Ο πόλεμος στο Ιράκ συνέβαλε στη δημιουργία του ΙΚ» για να επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι «Η παραδοχή του αυτή είναι η πιο σημαντική απόδειξη».

Ο πόλεμος στη Συρία και ο «τείχος» του Μπασάρ Αλ Άσαντ

Μπορεί να έχουν επιταχυνθεί οι διαβουλεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, όμως αυτό δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί εξαιτίας του «τείχους» που έχει υψώσει ο πρόεδρος της χώρας.

Να επισημάνουμε πως από το 2011 ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 250.00 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων προσφύγων. Μεγάλο ποσοστό του συριακού εδάφους ελέγχεται από το ΙΚ και άλλες ένοπλες οργανώσεις.

Ο Άσαντ δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την εξουσία και αυτό προκαλεί ένταση σε ΗΠΑ, Γαλλία, αλλά και Ρωσία. Όμως, μετά το μακελειό στο Παρίσι, οι χώρες αυτές εμφανίζονται περισσότερο ενωμένες με σκοπό να τελειώνουν με τους τζιχαντιστές.

Σχετικές ειδήσεις