ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Υπερβολική ταχύτητα η αιτία για τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας υψηλής ταχύτητας TGV

Γαλλία: Υπερβολική ταχύτητα η αιτία για τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας υψηλής ταχύτητας TGV

O εκτροχιασμός της γαλλικής αμαξοστοιχίας υψηλής ταχύτητας (TGV) στο Εκβερσέμ, κοντά στο Στρασβούργο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι το περασμένο Σάββατο (14/11), προκλήθηκε από την υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει το τρένο ενώ περνούσε από μια στροφή στη γραμμή όπου πραγματοποιούσε τις δοκιμές, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Εταιρεία Γαλλικών Σιδηροδρόμων (SNCF).

Το τρένο, που εκτελούσε δοκιμαστικά το δρομολόγιο Παρίσι-Στρασβούργο, εισήλθε στη στροφή έχοντας αναπτύξει ταχύτητα 265 χλμ/ ώρα, αντί των επιτρεπομένων 176 χλμ/ ώρα, και ο οδηγός ξεκίνησε τη διαδικασία πέδησης με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δήλωσε ο Κριστιάν Κοσέ, ο υπεύθυνος ελέγχου της εταιρείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν υπάρχει καμία άλλη ευδιάκριτη αιτία» επισήμανε ο ίδιος.

Επτά άνθρωποι βρίσκονταν στην καμπίνα του μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας, αντί για 4 που επιτρέπεται, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Πειθαρχικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν» και «θα οδηγήσουν- στο βαθμό που η έρευνα το επιτρέψει- στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων» ανακοίνωσε η SNCF.

Κατά την έρευνα θα επιχειρηθεί να διαλευκανθούν οι λόγοι της «απερίσκεπτης παρουσίας παιδιών στο τρένο και της παρουσίας 7 ανθρώπων στην καμπίνα του μηχανοδηγού, επίσης της χαλαρότητας στην προετοιμασία του καταλόγου των επιβαινόντων και του ελέγχου του. Τελικά, χωρίς καμία αμφιβολία υπάρχουν σφάλματα ανθρώπινης συμπεριφοράς» τόνισαν οι πρόεδροι του SNCF, Γκιγιόμ Πεπί και του δικτύου SNCF Ζακ Ραποπόρ.

Συνολικά 53 άνθρωποι επέβαιναν στην αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας.

Σχετικές ειδήσεις